UE oferă 36 de milioane de euro Republicii Moldova. Unde vor fi folosiţi banii

Comisia Europeană a aprobat eliberarea a peste 36 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Banii vor fi utilizați pentru implementarea măsurilor de recuperare după COVID-19, dar și pentru reformarea Poliției.

Despre aceasta a anunțat directorul general adjunct al Direcției generale Vecinătate și Negocieri privind extinderea Comisiei Europene, Katarina Mathernova, aflată astăzi, 14 septembrie, la Chișinău, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.

Katarina Mathernova a venit la Chișinău împreună cu directorul general pentru Rusia, Parteneriatul estic, Asia Centrală, cooperare regională și OSCE de la Serviciul European de Acțiune Externă, Michael Siebert.

Demnitarii europeni au precizat că vizita lor la Chișinău înseamnă un sprijin puternic pentru noua orientare politică a Republicii Moldova și pentru realizarea reformelor ambițioase asumate, în special celor care țin de asigurarea supremației legii și lupta anticorupție.

„Planul de recuperare economică pentru RM presupune mult mai mult decât acest suport imediat. El se referă la transformarea digitală, consolidarea infrastructurii, eficiența energetică, sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, educația”, a menționat Katarina Mathernova.

„Suntem aici pentru a exprima angajamentul privind suportul financiar substanțial al UE pentru eforturile pe care vi le asumați. UE este alături de Moldova care este un partener important. Există un spațiu larg pentru cooperare și noi vom aprofunda această cooperare în lunile și anii care urmează”, a spus și Michael Siebert.

La rândul său, ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a menționat că a discutat cu oficialii europeni despre intensificarea dialogului cu UE în sectoare-cheie, precum justiție, securitate, energie.

„UE este un partener strategic, iar vizita Dvs. e un semnal important al valorii acestui parteneriat, dar și pentru planurile noastre de a fortifica și aprofunda acest parteneriat strategic. Astăzi am discutat cum relansăm acest parteneriat. (…)

Până acum Parteneriatul Estic a fost un succes pentru țara noastră, a adus beneficii concrete cetățenilor. Zona de liber schimb cu UE a ajutat economia noastră să supraviețuiască în perioade foarte grele pentru țara noastră”, a declarat diplomatul moldovean.

Nicu Popescu a mai precizat că, în timpul apropiat, este planificată o vizită a premierului Natalia Gavrilița la Bruxelles.

(sursa:www.stiri.md)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.