USR PLUS le cere lui Ludovic Orban și Ancăi Dragu să convoace plenul reunit pentru dezbaterea moțiunii de cenzură

USR PLUS solicită președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, și președintelui Senatului, Anca Dragu, să convoace plenul reunit al Parlamentului pentru dezbaterea moțiunii de cenzură, având în vedere că aceasta a fost prezentată săptămâna trecută Legislativului.

„De la citirea moțiunii, acum este în linie dreaptă. Trebuie dezbătută și votată. Nu înțeleg de ce se mai amână. Mă așteptam ca președinții să facă convocarea deja, așa cum au făcut-o respectând Constituția săptămâna trecută pentru citirea moțiunii. Între timp, s-a întâmplat ceva și lucrurile nu mai merg cu aceeași viteză.

Colega mea Anca Dragu a făcut de ieri o scrisoare președintelui Camerei Deputaților pentru a se convoca acest plen reunit pentru dezbaterea moțiunii. Azi, Ludovic Orban este plecat și a delegat atribuțiile unui coleg vicepreședinte PNL. Astăzi, așa cum arată lucrurile, nu vom avea un plen reunit pentru dezbaterea moțiunii. Singurii care își doresc cu adevărat această dezbatere suntem noi, cei de la USR PLUS și cei de la AUR, care au semnat moțiunea.

PSD și PNL sunt bloc în spatele lui Florin Cîțu în acest abuz fără precedent pe care-l vedem de aproape două săptămâni”, a spus Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR PLUS.

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților și șeful PNL, este plecat în țară pentru activități de campanie dinaintea alegerilor interne ale liberalilor, care vor avea loc pe 25 septembrie.

Acesta și-a delegat atribuțiile lui Florin Roman, vicepreședinte al Camerei.

Anca Dragu: Moțiunea de cenzură nu poate fi oprită de sesizarea CCR

Preşedintele Senatului, Anca Dragu (USR PLUS), consideră că parcursul moţiunii de cenzură nu poate fi oprit de sesizarea Curţii Constituţionale de către Guvern, posibilitatea convocării unui plen reunit, în această săptămână, pentru dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură fiind analizată de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului.

„Un asemenea demers către CCR, o sesizare făcută din partea oricui, în cazul de faţă din partea Guvernului, nu are caracter suspensiv vizavi de parcursul moţiunii. Nu ar trebui să pună o pauză parcursului moţiunii de cenzură, conform Agerpres.

În conformitate cu art. 113 din Constituţie, după trei zile de la citire, moţiunea trebuie să intre în dezbatere şi vot. Atenţie, Constituţia spune după trei zile, nu la trei zile fix. Bun, poate că este weekend, poate este o sărbătoare legală şi atunci nu sunt trei zile, sunt patru, cinci, şapte zile, dar nu o lună, două sau niciodată.

Avem decizii ale CCR care spun că o moţiune de cenzură nu îşi poate opri circuitul (…). Ne aflăm într-un moment de tergiversare a moţiunii”, a afirmat Dragu la RFI.

Referindu-se la convocarea plenului reunit pentru dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură, Dragu a spus: „Este, pe de o parte, decizia Birourilor permanente reunite, dar şi preşedinţii Camerelor pot convoca plenul. Încercăm să facem această convocare, desigur, pentru că trebuie să ne asigurăm că moţiunea de cenzură îşi urmează parcursul constituţional”.

Întrebată dacă are deja un dialog în acest sens cu Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, Anca Dragu a răspuns: „Avem un dialog, a fost solicitarea, de altfel, a liderilor de grup în şedinţa de săptămâna trecută pentru convocarea plenului săptămâna aceasta, pentru dezbatere şi vot”.

Ea a menţionat că pentru votul pe moţiune este necesar votul a jumătate plus unu din numărul parlamentarilor.

„În actuala formulă, probabil cvorumul va fi destul de greu de atins, pentru că vedem că PNL şi PSD nu vor să participe în acest proces”, a adăugat Dragu.

(sursa:www.digi24.ro)