AUR: Introducerea certificatului de vaccinare pe teritoriul României – o formă gravă de discriminare

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) susţine că introducerea certificatului verde digital pe teritoriul României pentru accesul la evenimente publice, pe care Guvernul intenţionează să o adopte, reprezintă „o formă gravă de discriminare şi un atac la libertatea românilor”.

„Această măsură este în mod clar îndreptată împotriva cetăţenilor români, şi nu în sprijinul lor. Şi nu oricum, ci cu ură, pentru că 7 din 10 români au refuzat să se vaccineze. În primul rând, ea nu respectă rigorile Constituţiei, drepturile şi libertăţile fundamentale. În al doilea rând, nu am văzut să aibă loc o dezbatere publică, pentru ca juriştii şi oamenii de bună-credinţă să atragă atenţia asupra derapajelor de la Constituţie. Informaţia apare doar pe surse, în presă. În al treilea rând, vor fi afectaţi sever operatorii economici, pentru că românii nu se vor înghesui să se testeze, iar afacerile lor se vor prăbuşi. În al patrulea rând, este mizerabil să pui pe drumuri un om căruia i-a murit cineva drag, pentru a se testa şi a putea participa la înmormântare”, a declarat deputatul George Simion, copreşedinte AUR, într-un comunicat de presă transmis miercuri.

Senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, afirmă că o astfel de decizie „deschide calea alegerilor anticipate” şi solicită intervenţia Avocatului Poporului.

„Decizia deschide calea alegerilor anticipate, pentru că românii vor ieşi în stradă în număr mare şi vor cere plecarea acestui guvern nedemocratic, condus de un puşcăriaş. Invităm Avocatul Poporului să intervină în spaţiul public cu argumentele juridice pentru care Guvernul ar trebui să renunţe la această măsură şi anunţăm că vom întreprinde propriile noastre demersuri, parlamentare şi extra-parlamentare. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă şi ţinem să avertizăm ferm guvernul Cîţu: odată cu decizia pe care o va adopta astăzi, se va îngropa definitiv”, a adăugat Claudiu Târziu.

AUR a depus la Senat un proiect de lege împotriva discriminării pe motiv de vaccinare, care prevede sancţiuni cu amendă de la 3.000 de lei la 30.000 de lei, dacă discriminarea vizează o persoană, respectiv cu amendă de la 5.000 de lei la 100.000 de lei, dacă discriminarea vizează o categorie sau un grup de persoane. Potrivit proiectului, emiterea oricărui act normativ care discriminează pe bază de vaccin va fi considerată infracţiune şi sancţionată cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, aminteşte comunicatul de presă.

(sursa:AGERPRES)