Moment sublim la Festivalul George Enescu. Capodopera „Nunta”, a lui Igor Stravinsky, s-a auzit pentru prima oară în România

În ediţia aniversară din acest an a Festivalului George Enescu, care celebrează 140 de ani de la naşterea marelui compozitor, mii de artişti au urcat şi continuă să urce pe scenă, iar un număr record de lucrări vor fi prezentate acolo. Iată doar câteva dintre multele momente care pe noi ne-au emoţionat profund.

Sub bagheta maestrului Vladimir Jurowski, patru solişti vocali, un cor, o echipă de percuţie şi patru pianişti aduc în faţa publicului o premieră: capodopera Nunta, a lui Igor Stravinsky, se aude pentru prima oară în România. Este un moment unic, din mai multe puncte de vedere.

Daniel Ciobanu, pianist: Nu e prea uşor să poţi pune laolaltă un astfel de ansamblu, în primul rând cu patru piane, e un lucru extrem de rar, întâlnit într-o singură sală de concert, care cântă şi simultan.

Daniel, alături de Alexandra, de Andrei şi de Mihai sunt pentru prima dată împreună pe scena Festivalului George Enescu. Ei sunt cei patru pianişti care au repetat individual, pentru ca la spectacol să se coordoneze perfect. Iar cele patru instrumentele lor au fost aduse toate din Viena, ca să sune identic.

Alexandra Silocea, pianistă: E o mare bucurie, sper să vă placă pianele alese.

Şi una dintre legendele cinematografiei a participat la festival. Robert Powell, cunoscut mai ales pentru rolul din Iisus din Nazareth, face parte din distribuţia spectacolului „Viaţa pasională a lui Claude Debussy”.

Robert Powell, actor: Această doamnă i-a oferit trei lecţii. Băiatul a fost atât de precoce, încât, în doar trei luni, a fost acceptat ca student la Conservator, în Paris! Destinul lui era să facă muzică.

Printre cei 3.500 de artişti invitaţi la ediţia cu numărul 25 a festivalului George Enescu se numără şi tenorul şi dirijorul argentinian Jose Cura. Artistul a compus o lucrare, pentru a celebra performanţa Festivalului Enescu organizat chiar şi în condiţii de pandemie.

Jose Cura, tenor, compozitor, dirijor: Când Mihai Constantinescu (n.r. directorul general) m-a invitat, mi-a spus că este o ediţie aniversară a Festivalului, aşa că i-am spus: Dacă pot, o să încerc să compun ceva cu această ocazie. Promisesem acest lucru, dar, până la urmă m-am gândit: Doamne, dar nu am timpul necesar să fac asta! Apoi a venit COVID-19 şi am avut o groază de timp. Atunci am compus Te Deum.

Festivalul, care celebrează 140 de ani de la naşterea compozitorului George Enescu, continuă până pe 26 septembrie.

(sursa.www.observatornews.ro)