Ce spune legea în cazul apariției unui caz de COVID-19 într-o unitate de învăţământ

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași a adoptat vineri, 17 septembrie, o hotărâre privind scenariile de funcționare a unităților școlare pentru săptămâna viitoare (20 – 24 septembrie), care rămân la fel ca în săptămâna care tocmai se încheie, cu excepția unui singur caz. Este vorba despre Grădinița cu Program Prelungit „Sfânta Parascheva” Iași, unde se suspendă activitatea pentru o perioadă de 14 zile începând cu data de 17 septembrie.

„În contextul în care constatăm că se suprapune perioada de creștere numărului de cazuri de persoane cu infecții COVID-19 cu perioada de început a noului an școlar, devine necesară o informare privitoare la scenariile de urmat în situația în care apar cazuri pozitive în unitățile școlare. Pentru a preîntâmpina toate aceste neajunsuri este important ca părinții să fie atenți și să anunțe responsabilii școlari atunci când copiii prezintă simptome specifice provocate de virusul SARS-CoV-2 și să nu îi trimită la școală până când absența virusului este o certitudine”, se precizează într-un comunicat al Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi.

Astfel, conform prevederilor Ordinului comun al Ministerului Educației (nr. 5.196/3.09.2021) și al Ministerului Sănătății (nr. 1.756/3.09.2021) pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2*, sunt stipulare următoarele căi de urmat dacă într-o clasă/școală apare un caz pozitiv la un elev sau la un cadru didactic:

 

  1. La apariția unui caz pozitiv într-o clasă, cursurile se suspendă pentru 14 zile la propunerea consiliului de administrație al școlii respective și doar în cazul clasei de elevi în care a fost confirmată prezența infecției.

 

Cursurile pentru grupa suspendată se pot relua cu prezența fizică a elevilor după a opta zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care se testează și rezultatul este negativ. Până la efectuarea testului, elevii continuă orele în regim on-line. Elevii care nu se prezintă la testare, vor relua cursurile cu prezența fizică după 14 zile de la suspendarea acestora.

 

Excepție: elevii claselor VII – XII/XIII vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum și elevii care au fost confirmați pozitiv pentru infecția în ultimele 180 de zile, dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezența fizică.

 

DSP va efectua o anchetă epidemiologică și va stabili contacții direcți ai cazurilor confirmate și apoi va decide, împreună cu conducerea școlii, dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului școlar.

  • La apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, acestea au obligația să anunțe conducerea școlii care, la rândul său, va informa DSP.

În urma anchetei epidemiologice, DSP va stabili împreună cu conducerea școlii dacă se impune suspendarea cursurilor într-o clasă sau în toată unitatea de învățământ.

Măsura suspendării cursurilor într-o școală este dispusă prin hotărârea CJSU la propunerea conducerii școlii, cu avizele ISJ și DSP.

Reluarea cursurilor care presupun prezența fizică pentru clasa suspendată temporar se dispune prin decizia conducerii școlii după consultarea și avizul DSP.

Reluarea cursurilor care presupun prezența fizică pentru unitatea școlară suspendată temporar se dispune prin hotărârea CJSU Iași la propunerea conducerii școlii, cu consultarea și avizele DSP și ISJ.

*Ordinul comun a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 848 din 6 septembrie 2021.

Pe de o parte, suntem în situația îmbucurătoare în care toate școlile din județul Iași au început orele în format fizic, cu elevii prezenți în sălile de clasă. Pe de altă parte, monitorizăm situația generală și observăm că de aproximativ o lună crește îngrijorător numărul de cazuri pozitive cu COVID-19. Iată, după o săptămână de la debutul anului școlar, o grădiniță își suspendă activitatea din cauza infecțiilor cu COVID-19.

Foarte important, este de dorit ca părinții, elevii și cadrele didactice să fie la curent cu aceste prevederi legale în ipoteza probabilă în care vor apărea cazuri pozitive într-o școală, fie la elevi, fie la profesori.

Vă îndemn să respectați măsurile sanitare preventive și să vă vaccinați, iar dacă aveți copii care au împlinit 12 ani, să îi îndemnați să se vaccineze și ei. Sunt cele mai eficiente metode de a ține virusul la distanță de noi și de cei cu care intrăm în contact”, a declarat Marian Grigoraș, prefectul județului Iași.