Peste 80.000 de români sunt înregistraţi în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

Peste 80.000 de români sunt înregistraţi în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, iar aproape 5.000 dintre aceştia s-au înscris în acest an. Până în prezent, 328 de pacienţi au fost transplantaţi cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiţi. Transplantul de celule stem hematopoietice poate salva viaţa pacienţilor în cazul a peste 70 de boli grave de sânge.

„Peste 4.971 de donatori români s-au înscris în anul 2021 în Registrul donatorilor, ridicând astfel la 80.399 numărul celor înregistraţi ca potenţiali donatori în România. Din aprilie 2013, când Registrul Naţional de Celule Stem Hematopoietice a devenit funcţional, 328 de pacienţi au fost transplantaţi cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiţi, iar 31 de români au donat pentru a salva viaţa unor pacienţi neînrudiţi, dintre care 16 au donat pentru pacienţi români”, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de reprezentanţii Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, în contextul în care sâmbătă este celebrată Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.

Conform sursei citate, în România, în fiecare an, 3 persoane la 100.000 locuitori sunt diagnosticate cu cancere de sânge şi, pentru ei, singura soluţie de însănătoşire o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice. În prezent, 37 de pacienţi sunt în aşteptarea unui donator compatibil care le poate salva viaţa.

Transplantul de celule stem hematopoietice poate salva viaţa pacienţilor în cazul a peste 70 de boli grave de sânge, printre care leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică şi anemiile hemolitice ereditare severe, dar şi afecţiuni precum sindromul mielodisplazic, boli ereditare ale sistemului imunitar şi tulburări metabolice moştenite.

„În primul rând, aş dori să mulţumim tuturor donatorilor voluntari care s-au înscris în Registru de la înfiinţare şi până acum şi, în mod special, celor care au donat celule stem hematopoietice în acest an, dificil pentru toată lumea. Deşi sunt peste 80.000 de posibili donatori înscrişi în Registrul din România, în prezent, numai 0,33% din populaţia României este înscrisă în Registrul donatorilor de celule stem, iar şansa de a găsi un donator compatibil, pentru cei 33% dintre pacienţii pentru care nu există donatori compatibili niciunde în Registrele internaţionale, este ca peste 5% din populaţia României să se înscrie în RNDVCSH”, a declarat dr. Aurora Dragomirişteanu, director general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Potrivit documentului, 10 donatori români au donat în perioada pandemiei Covid-19, 7 dintre ei pentru pacienţi români trataţi în centrele de transplant din România. Datorită restricţiilor de zbor, transporturile grefelor de celule stem hematopoietice de la donatori internaţionali au fost organizate rutier, pe culoarele verzi, şi toate au fost realizate în mai puţin de 48 de ore. Totodată, pentru reducerea riscurilor legate de transmiterea infecţiei Covid-19 sau pierderea viabilităţii celulelor stem hematopoietice, 2/3 din grefele de celule stem hematopoietice au fost crioprezervate, iar transplantul a fost programat ulterior.

Din 2019, înscrierea în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice se poate face şi on-line. Aceasta are avantajul că orice persoană sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani, se poate înscrie de acasă, fără a mai fi nevoie să meargă la un centru al donatorilor.

La nivel mondial, peste 39 de milioane de potenţiali donatori sunt înscrişi în Registrele din 61 ţări, de pe toate continentele. Anual, peste 50.000 de pacienţi caută un donator în afara familiei lor, iar pentru 49% dintre pacienţii care au nevoie de transplant, donatorii sunt găsiţi în registrele din alte ţări.

Peste 330.000 dintre donatorii potenţiali înscrişi în registrele internaţionale au donat celule stem hematopoietice pentru pacienţi neînrudiţi, dintre care 22.373 au donat în anul 2020. Cu toate acestea, pentru 8% dintre pacienţii internaţionali nu au fost găsiţi donatori compatibili. Şansele de a găsi un donator compatibil pentru un pacient din România cresc odată cu creşterea numărului donatorilor voluntari înscrişi în Registrul din România.

De la primul transplant, realizat în 1957, şi până în prezent, au fost efectuate în lume peste un milion de transplanturi de celule stem hematopoietice.

Ziua Mondială a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este celebrată, în fiecare an, în a treia sâmbătă din septembrie la nivel internaţional, cu scopul de a mulţumi milioanelor de donatori de celule stem hematopoietice înscrişi în registrele din întreaga lume şi de a evidenţia cooperarea globală în transplantul de celule stem hematopoietice.

Ţinând cont de pandemia COVID-19, Asociaţia Internaţională a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (WMDA) a decis, şi în acest an, ca celebrarea acestei zile să se facă în mediul online.

(sursa:www.news.ro)