FluxLocal

Incidența COVID-19 a depășit 3 la mie în trei localităţi din judeţ. Ce măsuri au luat autorităţile

Orașul Hârlău și comunele Scobinți și Vlădeni din judeţul Iaşi au depășit incidența de 3 cazuri de coronavirus la mia de locuitori cumulată în ultimele 14 zile.

Având în vedere acest lucru, prin Ordin al prefectului judeţului Iaşi, Marian Grigoraş, luni după amiază s-a întrunit în şedinţă extraordinară Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Iași, care în conformitate cu legislaţia în vigoare a aprobat a Hotărâre privind măsurile preventive care au drept scop diminuarea şi răspândirea virusului în aceste localităţi.

Printre măsurile care se vor aplica începând de marţi, 21 septembri, şi până luni, 4 octombrie, în Hârlău (unde incidenţa a ajuns la 3,52 la mie), Scobinți (3,02 la mie) și Vlădeni (3,15 la mie), se numără:

 

  • Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) este permisă cu un număr de participanţi de maximum 200 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană. (*): Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
  • Activitățile de organizare și desfășurare în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori şi cu purtarea măştii de protecţie. (*)
  • Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor și la terase, precum și operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin 2 pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 2,00. (*)
  • Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare și la terasele acestora, precum și operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin 2 pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități de cazare în intervalul orar 5,00-2,00.
  • Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie. (*)
  • Activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului. (*)

 

  • Activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 2,00. (*)
  • Activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise este permisă în intervalul orar 5,00 – 24,00 fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului. (*)
  • Activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber sunt permise cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.
  • Activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 2,00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
  • Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană.
  • Organizarea competițiilor sportive în spaţiile închise sau deschise este permisă cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane şi cu purtarea măştii de protecţie. (*)
  • Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului. (*)
  • Organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi (inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene) este permisă cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în interior şi de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătăţii. (*)
  • Organizarea de conferinţe este permisă cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătăţii. (*)
  • Organizarea de mitinguri şi demonstraţii, în condiţiile Legii nr. 60/1991 republicată este permisă cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane (*) şi cu respectarea următoarelor măsuri:
  1. a) purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toţi participanţii;
  2. b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spaţiul în care se desfăşoară mitingul sau demonstraţia;

 

  1. c) menţinerea distanţei fizice de minimum 1 metru între participanţi şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană, acolo unde este posibilă;
  2. d) dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie eventuale materiale pe perioada desfăşurării mitingului sau a demonstraţiei;
  3. e) aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 se realizează prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare.

„Numărul de cazuri, respectiv incidențele la mia de locuitori, cresc de la zi la zi și nu ne-am mai confruntat din primăvară cu aceste provocări. Este nevoie tot mai mare să respectăm măsurile sanitare preventive, să respectăm aceste reguli simple care ne țin departe de infecția cu COVID-19, iar pe cei care încă nu s-au vaccinat, îi încurajez să o facă acum”, a declarat prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraş, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi. (E.M.)

 

Related Articles

Back to top button