Klaus Iohannis a transmis un mesaj în cadrul primei Adunări Generale a Agenţiei Universitare a Francofoniei

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în cadrul primei Adunări Generale a Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF) organizate în România, arătând că, în prezent, peste un milion de elevi români studiază limba franceză, în timp ce mediul universitar românesc oferă mai mult de 100 de filiere francofone.

„Limba franceză a reprezentat, timp de aproximativ două secole, şi într-un mod cu totul particular pentru români, un valoros vehicul al umanismului, democraţiei, libertăţii, diplomaţiei şi culturii. Limba franceză a contribuit într-o măsură semnificativă la dezvoltarea limbii române, dar mai ales a facilitat de o manieră decisivă pătrunderea în societatea românească a ideilor, conceptelor, noţiunilor şi teoriilor ştiinţifice care au condus la modernizarea societăţii noastre. Astăzi, în sistemul de învăţământ preuniversitar din România, peste un milion de elevi studiază limba franceză, în timp ce mediul universitar românesc oferă mai mult de 100 de filiere francofone, în domenii de studiu foarte diverse, care atrag anual tineri din întreaga comunitate a Francofoniei”, a arătat Iohannis în mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor la cea de-a XVIII-a reuniune a Adunării Generale a AUF, prima organizată în România.

Şeful statului consideră că Agenţia Universitară a Francofoniei reprezintă „un punct de referinţă” al cooperării universităţilor româneşti cu cele din spaţiul francofon, inclusiv în ce priveşte mobilitatea membrilor comunităţilor academice.

„România dă în acest domeniu un exemplu remarcabil prin programul de burse ‘Eugen Ionescu’ – un instrument de dezvoltare a cercetării ştiinţifice de excelenţă şi o investiţie în cunoaşterea dintre tinerii francofoni ca expresie a dialogului dintre culturi. Remarc, de asemenea, cu satisfacţie, activitatea Centrului Regional de Cercetare Avansată în Ştiinţe Sociale stabilit la Bucureşti, care sporeşte vizibilitatea comunităţii de înalt nivel de expertiză în ştiinţele sociale şi umane din spaţiul francofon”, a precizat Iohannis.

Acesta apreciază contribuţia AUF la susţinerea învăţământului superior şi a cercetării din România ca fiind „incontestabilă”, iar valorile asumate de Agenţia Universitară a Francofoniei – ” în armonie cu reperele propuse” de proiectul „România Educată”.

„În acest proiect naţional vedem sistemul educaţional direcţionat spre atingerea excelenţei, cu profesionalism, prin colaborare şi transparenţă, în respectul diversităţii identităţilor şi aspiraţiilor fiecăruia. Procesul prin care acest proiect a prins contur este unul participativ, care îmbină legitimitatea dată de larga consultare la nivelul societăţii cu expertiza academică şi ştiinţifică cea mai înaltă. La orizontul anului 2030 îmi doresc ca România Educată să fie o realitate a societăţii noastre şi un reper de bune practici pe care suntem gata să îl împărtăşim cu partenerii noştri din cadrul marii noastre familii francofone”, a precizat Iohannis.

El a mai arătat în mesajul său că România reprezintă „un adevărat far” al francofoniei universitare.

„Voi continua să sprijin implicarea ţării noastre în dezvoltarea francofoniei ştiinţifice şi voi încuraja, de asemenea, organizarea, în România, a unor noi evenimente de mare anvergură şi importanţă pentru viitorul celei mai mari reţele universitare din lume. Fie ca aici, la Bucureşti, lansarea Cărţii Albe a Francofoniei Ştiinţifice, ca şi desfăşurarea lucrărilor Adunării Generale, să încununeze rezultatele dumneavoastră deosebite şi să creeze cadrul propice implementării cu succes a noii strategii 2021-2025 a AUF”, a menţionat preşedintele. AGERPRES