Eurodeputatul Dragoş Tudorache: Preşedintele are o datorie de neutralitate politică din postura în care se află

Eurodeputatul USR PLUS Dragoş Tudorache a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi, că din postura în care se află, cea de preşedinte al statului, Klaus Iohannis are datoria de a fi neutru politic şi nu ar trebui să îşi exprime preferinţele înaintea congresului în care liberalii îşi aleg noul şef de partid.

Întrebat cum comentează faptul că preşedintele Iohannis a spus că nu ar fi cazul ca premierul Florin Cîţu să demisioneze din funcţie, Dragoş Tudorache l-a criticat pe şeful statului că transmite un astfel de mesaj chiar înainte de alegerile interne ale liberalilor.

„Mi se pare că preşedintele îşi iese puţin din rolul constituţional şi instituţional prin faptul că, cu două-trei zile înainte de congres, dă acest mesaj, mesaj care acum în mod expres nu exista. Până în acest moment, domnul Iohannis nu s-a exprimat vreodată cu privire la o preferinţă sau alta în această luptă internă din congres. Iată că o face însă înainte cu două zile de congres. Îi las pe membrii PNL să interpreteze acest lucru. Din punctul meu de vedere, repet, preşedintele Iohannis are o datorie de neutralitate politică din postura în care se află”, a răspuns eurodeputatul USR PLUS.

El a precizat că şeful statului „avea o datorie, tot prin prisma acestei posturi constituţionale, să intervină în această criză şi să încerce să găsească soluţii” împreună cu USR PLUS.

„Noi eram deschişi la acest lucru. Ba chiar am făcut propuneri în acest sens. Pe mine m-a surprins şi dezamăgit această intervenţie”, a mai declarat Dragoş Tudorache.

Reacţia sa survine după ce şeful statului a spus, într-o discuţie avută cu jurnaliştii care îl însoţesc la New York, la Adunarea Generală a ONU, că premierul Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis.

„Îl încurajez pe Florin să continue şi să nu se teamă şi pe liberali să rămână la guvernare. (…) Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis”, a spus Iohannis.

În aceeaşi declaraţie de presă, şeful statului a mai spus că nu crede într-o eventuală demitere a Guvernului după cele două congrese şi consideră că premierul Florin Cîţu poate conduce Executivul până la următoarele alegeri.

Cu privire la criza guvernamentală, şeful statului a spus că aceasta va fi tranşată după congresele PNL şi USR PLUS.

În aceeaşi conferinţă de presă, Dragoş Tudorache a declarat că, în prezent, coaliţia PNL-USR PLUS-UDMR este singura alianţă şi formulă politică care poate continua un program de guvernare serios până în 2024.

„Rămân pe această opinie. Din punctul nostru de vedere, suntem cât se poate de deschişi, pregătiţi, asumaţi, în a continua această coaliţie şi de a continua să implementăm un program de guvernare pe care l-am negociat mult, l-am negociat greu, şi pe care îl considerăm foarte bun în continuare, dar dacă ni-l asumăm cu toţii, dacă ne ţinem de el. Asta aşteptăm noi de la premier, de la un nou premier propus de PNL, un premier care să ne şi convingă că e pregătit să-şi asume tot felul de reforme şi să-şi asume un calendar foarte clar. Asta le-am zis şi până acum. Ne uităm la aceste 10 luni de zile. Sunt foarte multe lucruri pe care ni le-am asumat în programul de guvernare cu o ţintă precisă de timp, dar nu ne-am atins acea ţintă pentru că nu am avut la Victoria un premier care să-şi asume şi el aceste ţinte. De un astfel de premier avem nevoie”, a mai spus Tudorache. AGERPRES