Judecătoriile din Bălți și Ungheni vor implementa proiectul USAID „Instanțe judecătorești model”

Chişinău, 22 sep. /MOLDPRES/. Judecătoriile din Bălți și Ungheni vor implementa, pentru o perioadă de doi ani și jumătate, proiectul USAID „Instanțe judecătorești model” în valoare de 5,6 milioane de dolari, care are drept obiectiv transformarea celor două instanțe în centre judiciare de excelență, transmite MOLDPRES.

Prezent la lansare, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii, Laura Hruby, a declarat că acest proiect reprezintă un exemplu al parteneriatului dintre SUA și Republica Moldova. “Crearea celor două centre judiciare de excelență reprezintă un sprijin oferit poporului moldav pentru consolidarea sistemului judiciar. Statele Unite ale Americii au oferit și vor continua să ofere suport pentru consolidarea democrației în țara dumneavoastră. Statele Unite rămân un partener de încredere pentru Republica Moldova”, a menționat oficialul american.

La rândul său, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a subliniat că “edificarea unui stat de drept este prioritar pe agenda guvernării, dar acest lucru nu se poate face fără sprijinul partenerilor externi”. ”USAID a fost implicat plenar în sprijinul reformării sistemului de justiție din Republica Moldova, iar lansarea acestui proiect contribuie la creșterea încrederii cetățenilor în actul de justiție. Ministerul Justiției este recunoscător Statelor Unite și USAID pentru activitatea pe care o desfășoară în Republica Moldova”, a spus Litvinenco.

Proiectul USAID „Instanțe judecătorești model” își propune să îmbunătățească performanța instanțelor judecătorești din Bălți și Ungheni prin furnizarea de servicii judiciare de calitate și să îmbunătățească conexiunea dintre instanțe, comunități și justițiabili. Inițiativele care vor fi implementate în acest proiect vor ghida asistența oferită la nivel național pentru toate instanțele din Republica Moldova.