LOVITURA DE BUMERANG

 

Ne apropiem din ce în ce mai mult de ziua Congresului PNL, 25 septembrie, când 5000 de liberali sosiți la București își vor alege președintele. De jur împrejurul acestui eveniment se strânge și lațul pandemiei, care înaintează spre cifra de 3 la mia de locuitori, ce va plasa acțiunea privată a PNL în afara legii, când într-un spațiu închis va fi admisă doar adunări cu maxim 200 de persoane (sic!)

Mai mult, în același spațiu bucureștean se înghesuie orgoliile și interesele oculte ale actualilor adversari, cu atât mai mult cu cât, fiecare poartă în sânge același microb, „Iohannis”. Ludovic Orban cu anticorpi din ce în ce mai puțini, în timp ce Florin Cîțu cu un plus ce ar putea să-i fie decisivi în această primă competiție.

Așa cum stă bine  acestui tip de dispute din categoria „pe viață și pe moarte”, „fără mamă, fără tată”, nu putem ocoli ieșirile în decor ale ambilor candidați, ieșiri care, din punct de vedere literar, oferă copioase pagini de umor, de cel mai multe ori, involuntar.

Dintr-o primă analiză cel avantajat este Florin Cîțu, prin funcția pe care o ocupă astăzi, aceea de prim ministru, funcție care îi confer dreptul de a tăia și a împărți „pâinea de pe masa guvernării”.

Mai mult, trebuie să constatăm că cel care vrea mai mult să ajungă liderul PNL este Florin Cîțu, prin numărul copleșitor de mare de liberali pe care a reușit să-i adune în jurul său”. Această constatare ne face să credem că membri guvernului nu ar mai trebui să fie oameni politici, aflați într-o dublă subordonare, față de prim minister și față de liderul de partid sau conducătorul Guvernului să nu fie liderul partidului, astfel încât, să existe un grad de liberate mai mare a politicianului extras astfel din păguboasa „disciplină de partid”.

Fără a ne poziționa în postura „Mamei Omida” să încercăm să punem „cărțile pe masa” și, din tot ce am adunat până acum, să constatăm că Ludovic Orban primește de această dată ceea ce merită, de fapt rodul pe care el cu mânuțele lui l-a îngrijit pe când se afla pe cai mari, și cu ”generalul” în fața sa.

Astăzi lui Ludovic Orban nu i-a mai rămas decât să țipe „ca din gură de  șarpe”, „Săriți, prindeți hoțul!”

„Președintele PNL se alege de către membrii PNL și așa este normal: vot liber și secret. Președintele PNL nu are voie să fie dator pentru alegerea ca președinte decât membrilor PNL pentru că numai așa va respecta voința membrilor PNL și va acționa în conformitate cu voința bazei partidului”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban.

„De la membrii PNL știu foarte bine ce se încearcă și nimeni nu poate să conteste lucrul acesta, se încearcă metode de control care au mai fost folosite: fotografierea buletinului de vot. Am auzit în premieră că, de data asta, unii președinți de filiale solicită fotografierea nu numai a buletinului de vot cu Cîțu încercuit, ci și a cărții de identitate. A fost în premieră utilizată la Sectorul 2”, a acuzat Orban.

„Poate nu e chiar așa de nelegitim ca președintele României, care provine din PNL, să-și fi exprimat, poate chiar și public, o idee – „Un președinte mai tânăr poate ar fi mai bun…”. Mai pervers este că nu neagă toate aceste lucruri care circulă și, prin asta, îi lasă pe unii să joace acest Congres cu frică, cu presiune. Pentru că în spatele președintelui stau niște instituții de forță. Toată lumea știe că, în spatele președintelui României stau instituții de forță, instituții care s-au dovedit câteodată, nu ele, că numele lor și cu material izvorât de acolo poți să manipulezi oameni și să faci lucruri incorecte. Ori aici este perversitatea cestui mecanism, faptul că induci frica, manipulezi cu această forță a președintelui și a instituțiilor de forță din spatele său, o decizie într-un partid democratic. În opinia mea, acest lucru este foarte periculos nu pentru PNL, pentru democrație, pentru țară.

Aviz amatorilor! Politica de Dâmbovița are din ce în ce mai vizibile efecte ale loviturilor de bumerang. Totul nu constă cu ce forță arunci bumerangul, ci trebuie să cunoşti la perfecție știința de a prinde arma în cazul ratării țintei. Într-o astfel de postură va fi pus pe 25 septembrie 2021 și Ludovic Orban.

ADI CRISTI