Chişinău, 23 sep. /MOLDPRES/. Cu 86 de voturi ale deputaților, astăzi a fost adoptat în cea de-a doua lectură proiectul de modificare a Constituției, comunică MOLDPRES.
Modificările operate se referă la termenul inițial de numire a judecătorilor și selectarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție și, totodată, concretizează rolul Consiliului Superior al Magistraturii în procesul de autoadministrare a sistemului judecătoresc, componența și competențele acestuia.
Una din propuneri se referă la excluderea termenului inițial de 5 ani de numire a judecătorilor, prevăzut la art. 116 din Constituție. Astfel, judecătorii instanțelor judecătorești ar urma să fie numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Șeful statului poate respinge o singură dată candidatura propusă de CSM.
De asemenea, se urmărește uniformizarea procedurilor de numire a judecătorilor în toate instanțele judecătorești din țară, inclusiv ai Curții Supreme de Justiție. Proiectul mai prevede excluderea Procurorului General și a ministrului Justiției din componența CSM. Acesta va fi constituit din 12 membri: 6 din rândul judecătorilor și 6 – din rândul nonjudecătorilor, aleși de către Parlament.
O altă modificare propusă se referă la durata mandatului membrilor CSM, care va constitui 6 ani.