Festivalul Enescu: Oratoriul ”Strigoii” de George Enescu – premieră românească la Ateneu

Oratoriul „Strigoii” de George Enescu, o lucrare incompletă, la care compozitorul a lucrat din anul 1916, va fi prezentat, joi seară, la Ateneul Român, sub bagheta apreciatului dirijor Gabriel Bebeşelea, de soliştii Rodica Vică, Alin Anca, Tiberius Simu, Florin Estefan, în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, schiţa iniţială pentru pian a lucrării, inspirată de versurile lui Mihai Eminescu, a fost culeasă şi aranjată de Cornel Ţăranu în anii 1970 şi orchestrată de Sabin Pautza.

Premiera mondială a avut loc la Berlin în anul 2019, sub bagheta lui Gabriel Bebeşelea, care o aduce pentru prima oară în România în ediţia jubiliară a festivalului.

Programul de la Ateneul Român debutează, la ora 16,30, cu un concert susţinut de Filarmonica George Enescu, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea, iubitorii muzicii fiind invitaţi să asculte Suita Peer Gynt op. 23 de Edvard Grieg, cu participarea sopranei Rodica Vică şi a actorului Vlad Ivanov în rolul de povestitor.

La Sala Palatului, la ora 19,30, va concerta Orchestra Academiei Naţionale Santa Cecilia din Roma, condusă de dirijorul Daniele Gatti, solistul serii fiind celebrul pianist Jean Yves Tibaudet. Programul cuprinde Simfonia a IV-a în mi minor de George Enescu, Concertul în Sol Major pentru pian şi orchestră de Maurice Ravel, în interpretarea pianistului Jean Yves Tibaudet, şi „La mer, trois esquisses symphoniques pour orchestre” de Claude Debussy.

Accesul la concerte se va face pe bază de certificat verde. Masca este obligatorie, pe nas şi pe gură, pe toată perioada prezenţei în interiorul clădirilor unde au loc concertele. AGERPRES