O nouă iniţiativă a autorităţilor locale: Copaci plantaţi de-a lungul liniilor de tramvai

La iniţiativa aautorităţilor locale, la Iaşi vor fi plantate aliniamente de copaci de-a lungul liniilor de tramvai recent modernizate cu ajutorul fondurilor europene. Primul „transon” de acest fel este cel care face legătura între bulevardul Virgil Săhleanu (intersecţia cu bulevardul Metalurgiei) şi rond Ţuţora.

„Am promis că vom crește suprafața de spații verzi și numărul de copaci și ne ținem de cuvânt. Împreună cu colegii mei din Primărie și cu mai mulți tineri entuziaști din societatea civilă (în special din grupul „Vocea Iașului”) am decis să plantăm aliniamente de copaci de-a lungul liniilor de tramvai modernizate cu fonduri europene din Zona Industrială (bulevardul Virgil Săhleanu – intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora), pe o lungime de circa patru kilometri. Practic, vom planta în jur de 1.000 de copaci pe banda verde dintre linia de tramvai și bordura care delimitează carosabilul, în așa fel încât coroanele copacilor să nu deranjeze nici tramvaiele, nici rețeaua electrică de alimentare”, declară primarul Mihai Chirca.

Potrivit şefului municipalităţii, În prezent sunt realizate o serie de studii pedologice pe banda verde, iar în funcție de tipul solului urmează să se stabilească ce fel de copaci sunt mai potriviți pentru plantare.

De asemenea, adaugă edilul, vor continua discuțiile cu specialiștii de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” pentru a vedea cum se paote îmbunătăți această iniţiaitvă.

„Cert este că intenționăm să începem proiectul în prima perioadă de plantări (octombrie – noiembrie) și să continuăm la primăvară. Îi vom ține la curent pe ieşeni cu mersul proiectului și sperăm să creăm cât mai repede acest nou spațiu verde, inedit pentru orașul nostru și în măsură să îmbunătățească atât calitatea aerului, cât și aspectul general al Zonei Industriale”, mai spune primarul. (E.M.)