Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a informat luni că 12,2% dintre facultăţile care au publicat scenariul de funcţionare vor începe anul universitar pentru studenţii de anul I integral online, în timp ce 52,2% vor funcţiona hibrid (cursuri – online, seminare şi laboratoare – fizic) şi 35,59% integral fizic.
„Pentru studenţii de anul I, 12,2% dintre facultăţile universităţilor din România care au publicat până astăzi scenariul de funcţionare pentru debutul anului universitar 2021-2022 vor începe integral online, în timp ce 52,2% vor funcţiona hibrid (cursuri – online, seminare şi laboratoare – fizic) şi 35,59% integral fizic. În acelaşi timp, este important de subliniat că va fi o strategie perdantă dacă se consideră că iniţierea în mediul universitar se poate realiza pentru aceşti studenţi fără adaptarea la contextul pe care l-au avut în liceul desfăşurat cel puţin parţial online şi fără evaluări diagnostice şi remedii. Pentru ceilalţi studenţi, 12,2% dintre universităţi vor începe în scenariul online, 52,88% în scenariul hibrid şi 34,92% integral fizic”, spun reprezentanţii ANOSR într-un comunicat transmis AGERPRES.
Organizaţia critică faptul că anul universitar 2021-2022 începe „sub semnul aceloraşi probleme acute” ale studenţilor.
Potrivit ANOSR, centrele de vaccinare promise şi facilităţile pentru studenţii vaccinaţi „au rămas până acum, cu excepţii notabile” la o parte dintre universităţi, „simple anunţuri”.
„Chiar şi cu măsuri energice şi respectarea cu stricteţe a normelor sanitare, universităţile marilor centre universitare vor putea fi puse în faţa riscului semnificativ de a reintroduce scenariul integral online la câteva săptămâni de la începerea anului universitar, după ce studenţii s-au cazat în cămine sau în chirie. Deşi pandemia putea reprezenta contextul în care căminele studenţeşti, recunoscute pentru condiţiile insalubre, puteau fi renovate, studenţii se vor întoarce la aceleaşi condiţii, dar cu mai puţine locuri în mai multe universităţi din cauza restricţiilor sanitare. De parcă nu ar fi fost de ajuns, creşterea preţurilor la energie şi gaz ar putea fi o lovitură decisivă pentru studenţi, dacă Guvernul României şi universităţile nu găsesc de urgenţă o soluţie pentru a atenua aceste creşteri, prin subvenţii specifice pentru studenţii căminişti şi cei care stau în chirie”, afirmă reprezentanţii ANOSR.
Studenţii vor începe anul universitar 2021-2022, arată aceştia, „fără dreptul la transport feroviar gratuit, fără actualizări minimale” ale cuantumului burselor studenţeşti sau ale burselor etnicilor români de pretutindeni.
„În schimb, s-a reglementat verificarea antiplagiat a tezelor de doctorat din perioada 1990-2016. Deşi măsura este pozitivă, fiind solicitată de ANOSR încă din 2015, în lipsa unor norme metodologice clare şi a unor reguli de procedură stabilite la nivel naţional, acest proces fie nu se va putea desfăşura optim, fie va fi un simplu exerciţiu de imagine. Promisiunile au fost, în schimb, pentru studenţi la ordinea zilei – strategii naţionale (cea din perioada 2015-2020 este sub 20% implementată), programe de guvernare care au fost uitate mai rapid decât au apucat să fie publicate în Monitorul Oficial sau, mai nou, aşteptarea acţiunilor concrete din „România Educată””, se mai arată în comunicat. AGERPRES