Start în cadrul competiţiei „Trofeului Electricianului” – faza regională pe companie

Cei mai buni electricieni ai Delgaz Grid din județele Suceava, Botoșani, Bacău, Iași, Neamț și Vaslui se vor întrece începând de luni, 27 septembrie, în cadrul „Trofeului Electricianului” la specializările: exploatare staţii de transformare, exploatare reţele de medie şi joasă tensiune, PRAM (protecţii şi automatizări), măsură energie electrică, montare şi reparaţii echipament primar 110 kV şi medie tensiune din staţii de transformare, montare şi reparaţii instalaţii de medie tensiune şi joasă tensiune (posturi de transformare, linii electrice aeriene şi subterane) şi defectoscopie linii electrice subterane de medie şi joasă tensiune.

La aceste meserii se adaugă, în premieră la nivel de companie, dar și la nivel național, o nouă specializare: Dispecer rețea medie tensiune, la care vor participa șase ingineri din cadrul Centrelor de Dispecer Iași, Bacău și Suceava din cadrul Delgaz Grid.

Toți concurenții calificați la faza pe companie au trebuit să treacă, în baza unor teste profesionale și de securitatea muncii, de faza de masă a competiției, la care au participat aproape o mie de competitori.

Evenimentul include, pentru al cincilea an, şi secţiunea „Trofeul Electricianului Junior”, la care vor participa elevi de la patru unități de învățământ cu clase cu profil energetic: Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Iaşi, Colegiul Tehnic de Comunicații „Nicolae Vasilescu-Karpen” din Bacău, Colegiul Tehnic „Samoil Isopescu” din Suceava şi Liceul „Ștefan Procopiu” din Vaslui.

Și în acest an, în cadrul evenimentului vor fi prezenți cu standuri expoziționale producători de echipamente, materiale, dispozitive și unelte, aparate de măsură specifice domeniului.

În prima zi se vor desfășura probele teoretice, ce constau în teste grilă adaptate fiecărei secțiuni în parte.

A doua zi, în funcție de specificul fiecărei meserii, vor avea loc probele practice ce presupun îndeplinirea în teren sau la standuri special amenajate a unor sarcini cu grad mare de dificultate sau găsirea celor mai bune soluții pentru gestionarea unor situații simulate de avarii, dar care pot apărea teoretic în activitatea curentă. Și toate acestea, în condițiile respectării cu strictețe a regulilor de protecție a muncii.

Iar în ultima zi, vor fi premiaţi, felicitaţi și aplaudaţi câștigătorii desemnați în urma punctajului cumulat la cele doua probe de concurs.

„Ediția din acest an este una cu totul specială: concurenții, dar și membrii comisiilor de evaluare vor trebui să facă față nu doar provocărilor tehnice și de protecția muncii, ci și celor impuse de contextul epidemiologic.

Toți participanții la eveniment vor fi testați COVID-19 atât la sosire, cât și în fiecare din zilele ședere, astfel încât să fie limitate la maxim posibil riscurile de infectare”, anunţă organizatorii într-un comunicat.

„Trofeul Electricianului” este un eveniment de tradiţie, probabil cel mai longeviv şi de anvergură concurs profesional din România. Istoria competiţiei începe 1977 și este strâns legată de Moldova, prima ediţie având loc la Iaşi.