Natalia Gavrilița: „Pledăm pentru o consolidare a cooperării în domeniul transporturilor”
Chişinău, 28 sep. /MOLDPRES/. Aflată într-o vizită de lucru în capitala Belgiei, premierul Natalia Gavrilița a avut astăzi o întrevedere cu Adina Vălean, Comisar European pentru transporturi, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.
Principalele subiecte de discuție au fost importanța transportului ca element de conexiune UE-RM, dar și ca potențial de dezvoltare economică pentru oamenii de afaceri din țara noastră.
Șefa Guvernului a subliniat că actualul Cabinet de miniștri își concentrează eforturile spre elaborarea documentului național de politici în domeniul transporturilor – Programul de mobilitate. Noul document va reflecta principiile de bază ale Strategiei UE de mobilitate durabilă și inteligentă – decarbonizarea și digitalizarea în transporturi.
„Suntem gata să lucrăm îndeaproape cu UE în domeniul transportului verde, eficient și sigur. Pledăm pentru un format de cooperare mai ambițios în domeniul transporturilor, atât bilateral, cât și regional, care să răspundă nevoilor noastre și să completeze eforturile naționale”, a declarat Natalia Gavrilița.
Un subiect important a fost valorificarea a 230 milioane euro pentru infrastructură și conectivitate din planul de Recuperare Economică pentru Moldova și 780 milioane de euro pentru inițiative în domeniul transportului ca parte a planului de investiții al Parteneriatului Estic.
„O noutate bună este că a fost acceptat Planul Național de Redresare și Reziliență al României, iar printre proiectele finanțate este și construcția tronsonului de autostradă Târgu-Mureș – Ungheni care va ajuta la conectarea Republicii Moldova cu România și astfel oferind acces direct Republicii Moldova la rețeaua europeană de transporturi”, a menționat comisarul Vălean.
În același context, Adina Vălean a menționat că Uniunea Europeană este gata să intensifice sprijinul financiar pentru proiectele ce țin de dezvoltarea transportului și conectivitate dar și asistență tehnică pentru Autoritatea Aeronautică Civilă.
În discuție au mai fost abordate și teme din zona siguranței aeriene, dar și din domeniul maritim, inclusiv îmbunătățirea standardelor de securitate și siguranță în aceste sectoare, în conformitate cu acquis-ul european și normele internaționale.