În primele două zile de la intrarea în vigoare a măsurii, în judeţul Iaşi s-au vaccinat cu cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID (booster) peste 3.200 de persoane. Mai precis, 3.281 de persoane, din care 1.103 de persoane în prima zi (28 septembrie) şi 2.178 de persoane în cea de-a doua zi (29 septembrie), informează Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Pentru vaccinarea cu cea de-a treia doză de rapel (booster) este necesară îndeplinirea a două condiţii. Prima dintre acestea este ca persoana respectivă să aibă administrate cele două doze de vaccin (doza I şi doza II) şi respectiv să fi trecut cel puţin 180 de zile de la administrarea celei de-a doua doze.
Toate persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu două doze (completă sau heterologă) și pentru care au trecut 180 de zile de la schemă completă se pot programa în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro pentru administrarea dozei de rapel (booster).
Indiferent dacă administrarea primelor două doze s-a realizat cu programare în platformă sau direct în centrul de vaccinare, toate persoanele care îndeplinesc cele două condiții se pot programa pentru doza de rapel (booster).
De asemenea, persoanele care doresc să se imunizeze cu cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID fără să se programeze în platformă, se pot prezenta la oricare dintre centrele de vaccinare (care au tipul de vaccin pe bază de ARNm – adică Pfizer sau Moderna).
Doza a III-a poate fi administrată în orice centru de vaccinare unde sunt administrate vaccinuri Pfizer și Moderna sau în cabinetele medicilor de familie care au primit aceste vaccinuri.
Vaccinarea cu doza a III-a se face doar cu vaccin pe baza tehnologiei ARN mesager, produs de Pfizer-BioNTech sau Moderna, inclusiv în cazul celor vaccinați inițial cu AstraZeneca.
Doza a III-a se poate face în trei feluri şi anume:
- cu programare la centrul de vaccinare în platforma de programare
- prin prezentare directă în centrul de vaccinare
- cu programare la cabinetul medicului de familie