BLOCAJ INSTITUȚIONAL
Din nou este așteptat ca PSD să facă curățenie, de această dată curățenia de toamnă. Liberalii și celelalte experimente politice nereușite, din categoria avortonilor, au dus țara în dezamăgire. Au dat poporului acea speranță din care după de cojire nu a mai rămas nimic, nici măcar o înghițitură, care să țină de foame, nu patru ani, nu un an, nu o zi, ci doar o simplă înghițitură după care să simți în continuare cum îți ghiorăie mațele.
Astăzi se citește moțiunea de cenzură, pe care social-democrații au introdus-o în Parlament, fără a depăși cadrul legal, respectând ad literam regulea luptei politice, în urma căreia cei care sunt la putere pot să dea seamă pentru greșelile lor, în fața unei noi majorități, este adevărat, de această data conjuncturală.
Liderul PSD. Maricel Ciolacu spune că formațiunea pe care o conduce vrea doar alegeri anticipate. „Nu, nu vom face propunere de premier. Opțiunea noastră e clară, vrem alegeri anticipate”.
Acesta a mai spus că, cel mai probabil, președintele Klaus Iohannis îl va numi tot pe Florin Cîțu în fruntea Guvernului.
Totodată, Ciolacu a susţinut că „voturile PSD-ului nu sunt nici de vânzare şi nici nu o să se încline în faţa unui şantaj, indiferent în faţa cărei personalităţi politice sau ce funcţie politică trecătoare are cineva în statul român”.
El a explicat că PSD a aşteptat decizia CCR pentru ca Guvernul condus de Florin Cîţu să nu cadă prin moţiune, după care să fie repus în funcţie în urma constatării conflictului de către Curtea Constituţională.
„Când eşti amator la guvernare, eşti amator şi când faci o moţiune de cenzură. Noi le-am spus de la început: măi oameni, aveţi grijă când faceţi o moţiune de cenzură. Nu poţi să vii cu o moţiune de cenzură îndreptată împotriva unei singure persoane din Guvern. La Constituţie spune foarte clar: ataci Guvernul în integralitatea sa. Eu am înţeles jocul de la început şi şantajul făcut mai ales asupra PSD-ului, nu a mea, personal.
Voturile PSD-ului nu sunt nici de vânzare şi nici nu o să se încline în faţa unui şantaj, indiferent în faţa cărei personalităţi politice sau ce funcţie politică trecătoare are cineva în statul român. Am zis că aşteptăm decizia CCR-ului. Am promis că votăm orice moţiune care ajunge în Parlament. Şi de atunci nu ne-am schimbat cu nimic”, a declarat preşedintele PSD.
El a menţionat că se referă la USR atunci când vorbeşte despre a fi „amator” la guvernare.
„Dacă noi nu am fi depus moţiune şi am fi mers după amatori şi am fi introdus moţiunea lor la vot, până să vină lămuririle de la CCR, ne trezeam că domnul Cîţu era trântit, pica Guvernul, pe urmă ataca din nou la CCR şi pe urmă îl puneau la loc prim ministru, fiindcă a fost conflict de natură constituţională”, a mai afirmat liderul PSD.
Chiar dacă nu o spune direct nu poți să nu sesizezi în această apărare prin cuvinte slăbiciunile și temerile lui Maricel Ciolacu, atunci când are șansa de a trece la atac, dar mai ales, când are șansa să preia guvernarea, de exemplu. De fapt, aici este spaima cea mare, guvernarea. Știe că nu va fi ușor, știe că va fi obligat să dărâme pentru a construi tot ceea ce au încercat să facă întru binele poporului, naivii puși de Klaus Werner Iohannis la guvernare. Pandemia nu oferă clasei politice nici un fel de scuză, cu atât mai mult cu cât ea nu mai poate să ne surprindă, să ne prindă pe picior greșit, așa cum, de cele mai multe ori, se întâmplă cu poporul român pus față în față cu dezastrele specifice anotimpurilor, fie arșiță, fie viscol sau inundații, tornade și rupere de nori.
Pandemia, model 2021, este din ce în ce mai agresivă, atacă în primul rând pe cei care nu sunt vaccinați, provocând dezastre în rândul tinerilor, mai ales.
Tot ceea ce contează este ziua de mâine, mai precis, pregătirea lui mâine în Parlament, ceea ce va duce la noi mișcări pe scena politică a țării. Cum nu am reușit să ieșim încă din pandemie, iată că, nu am reușit să limpezim poziția de premier a lui Florin Cîțu, poziție care să conteze în fluidizarea deciziilor administrative astfel încât acestea să producă și efecte care să ne scoată din acest blocaj instituțional.
ADI CRISTI