Persoanele care se vor vaccina împotriva COVID-19 vor primi două zile libere

Şomajul tehnic va fi subvenţionat de stat. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul şedinţei de Guvern. Astfel, persoanele care vor fi nevoite să stea acasă din cauza incidenţei mare de cazuri de COVID-19 vor primi salariul integral. Totodată, vor fi subvenţionate şi cazurile în care copiii angajaţilor sunt nevoiţi să stea în autoizolare, iar părinţii nu au cu cine îi lăsa în acele zile. La fel, persoanele care se vor vaccina împotriva COVID-19 vor primi două zile libere, care vor fi achitate şi vor fi subvenţionate de stat, relatează Mesager.

„Codul Muncii nu reglementează ce se întâmplă cu relaţia de muncă dacă un părinte este obligat să stea acasă şi să îngrijească de copil, de aceea noi, prin proiectul pe care l-am înaintat astăzi Parlamentului, reglementăm aceste situaţii, acordăm zile libere salariaţilor în cazul suspendării procesului educaţional în regim fizic cu acordul angajatorii şi, de asemenea, foarte important, cu subvenţionarea de către stat”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marcel Spătari.

„Vom iniţia o serie de măsuri care vor susţine eforturile de vaccinare. Este vorba despre decizia de a subvenţiona din bugetul de stat două zile de vacanţă pentru persoanele care se vaccinează. Această decizie vine să încurajeze angajatorii să promoveze vaccinarea în echipele lor, dar şi să elimine o piedică în cale celor care sunt încadraţi în câmpul de muncă”, a declarat prim-ministra Natalia Gavriliţa.

Menţionăm că până în prezent, 781.515 persoane din Republica Moldova s-au imunizat cu schema completă a vaccinurilor împotriva COVID-19.

(sursa:www.trm.md)