Angajații vor primi zile libere dacă se vor imuniza împotriva COVID-19

Chişinău, 1 oct. /MOLDPRES/. Angajații vor beneficia de mai multe măsuri de sprijin, în perioada stării de urgență în sănătate publică. Un proiect pentru modificarea Codului muncii a fost aprobat astăzi, în prima lectură, de către Legislativ, comunică MOLDPRES.

Proiectul prevede că, în cazul în care procesul educațional se va desfășura online, cu acordul angajatorului, se vor acorda zile libere unuia dintre părinți sau tutorelui, pentru supravegherea copiilor. În această perioadă, angajatul va primi o indemnizație egală cu cel puțin 50 la sută din salariul de bază. Prevederile se referă la părinții ai căror copii au vârsta de până la 12 ani și la cei care au copii cu dizabilități.

De asemenea, proiectul aprobat prevede și alte facilități pentru persoanele încadrate în câmpul muncii. De exemplu, în cazul declarării șomajului tehnic, ca urmare a restricțiilor impuse în starea de urgență în sănătate publică, angajații vor primi o indemnizație, plătită parțial sau integral din bugetul de stat.

Pentru implementarea acestor măsuri sociale, autorii proiectului au prevăzut, pentru ultimul trimestru al acestui an, cheltuieli în valoare de 285 de milioane de lei.

Foto: Parlament