Proiectul de lege demarat de senatorul ieşean Maricel Popa, prin care se propune asigurarea finanțării pentru construirea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași, a fost adoptat ieri de Senat, prima Cameră decizională.
Demersul a fost inițiat cu ocazia evenimentului „Împreună pentru Inima Moldovei”, unde organizatorul Gheorghe Tinică, reputatul medic cardiolog ieșean, a propus tuturor decidenților administrativi și politici din regiunea Moldovei construirea unui spital modern, cu o capacitate de 450 de paturi pentru a preveni și trata afecțiunile cardiace.
„Vedem toți ce se întâmplă în spitalele din țară în această perioadă. Incendii, aglomerație, oameni care nu pot beneficia de dreptul lor de a fi tratați în cele mai bune condiții. Investițiile în Sănătate trebuie să fie o prioritate pentru toate autoritățile, centrale și locale. Iașul este fără nicio îndoială un centru regional pentru servicii medicale, un centru susținut de calitatea mediului universitar. Pacienții din zona Moldovei mai au însă nevoie de multe investiții pentru a avea cele mai bune condiții pentru a lupta cu bolile. Rămân un om al faptelor. Mi-am propus încă de la început să fac orice demers care intră în atribuțiile unui parlamentar pentru a da o mână de ajutor la construirea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară. Din acest motiv am inițiat, alături de colegii mei deputați social-democrați, un proiect de lege prin care vreau să asigurăm finanțarea acestui obiectiv de investiții cu impact regional. Până la acest moment totul decurge normal. Ieri, în Senat, proiectul de lege a trecut cu largă majoritate fiind susținut de majoritatea parlamentarilor prezenți în Plen. Sper ca susținerea să se regăsească și în rândul colegilor din Camera Deputaților, for decizional în acest caz”, a declarat senatorul Maricel Popa, președintele PSD Iași.
Totodată, senatorul Maricel Popa a subliniat importanța demarării unui astfel de proiect de lege prin prisma faptului că obiectivul de investiții nu are la acest moment asigurată finanțare. Conform proiectului de lege Institutul Inimii va cuprinde ambulatoriu şi triaj primire urgenţe, clinică de chirurgie cardiovasculară pentru adulţi, clinică de chirurgie infantilă, clinică de cardiologie, clinică de prevenţie şi recuperare cardiovasculară, clinică de îngrijiri paleative cardiovasculare și va fi construit pe teritoriul comunei Miroslava, din județul Iași.
„Institutul de la Miroslava va fi un holding de spitale și clinici unic în România, care vor avea o contribuție semnificativă la tratamentul bolilor cardiovasculare, a recuperării cardiologice, precum și la alte activități medicale. Este un mare pas înainte pentru întreaga regiune și nu numai, pentru întreaga țară, o necesitate absolută, o prioritate ”0”. Moldova este o regiune cu un număr foarte mare de pacienți și în prezent, cu un singur institut cardio care se află într-o situație dificilă.
Vreau să mulțumesc tuturor parlamentarilor care au votat acest proiect legislativ, indiferent de partidul din care fac parte. Parlamentarii ieșeni știu foarte bine în ce condiții își desfășoară acum activitatea Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași.
Din punctul meu de vedere, acest proiect este unul transpartinic. Ieșenii ne-au acordat încrederea lor, dar odată cu încrederea au venit și multe obligații. Printre acestea se numără obligația de a face tot ceea ce este posibil pentru a crește nivelul de trai prin susținerea de investiții majore în toate domeniile. Trebuie să recunosc, am rămas neplăcut surprins de decizia colegilor parlamentari ieșeni ai PNL, care nu au vrut să semneze pentru această inițiativă. Cred că ieșenii își vor aminti acest lucru”, a precizat liderul social-democrat ieșean.
România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE de 44 la 100.000 de locuitori. Bolile cardiovasculare reprezintă astfel cauza numărul 1 de deces în ţara noastră, cu aproape 60% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct. În țara noastră, în jur de 60% din decese sunt cauzate de bolile cardiovasculare, potrivit datelor Societății Române de Cardiologie.