Maia Sandu, liderul străin cu cea mai bună imagine în România

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, este liderul străin în care românii au cea mai mare încredere (28,8%), potrivit unui sondaj Inscop. Ea este urmată de Joe Biden (25,8%, în scădere puternică), Vladimir Putin (în creștere) și Viktor Orban.

Clasamentul țărilor și organizațiilor internaționale în care românii au încredere e condus de NATO, Germania, UE și SUA, toate în scădere față de sondajele din martie și iunie 2021.

Întrebați care sunt țările de care România ar trebui să se apropie, ca politică externă, cei mai mulți români au indicat Germania (30%), urmată de SUA și Rusia.

68% dintre respondenți cred că existența unor baze militare americane în România ar ajuta la apărarea țării în cazul unei agresiuni externe, în scădere ușoară față de martie și iunie.

55,7% dintre români sunt de părere că, în cazul unei agresiuni, NATO va apăra România (față de 66,6% în martie), în timp ce 37,9% consideră că, într-un astfel de scenariu, țara noastră va fi nevoită să se apere singură (față de 29,3% în martie). Ponderea non-răspunsurilor este de 4%.

61,8% consideră că SUA și UE au mai degrabă o influență pozitivă asupra României. 16,5% din totalul eșantionului/populației este de părere că Rusia și China au mai degrabă o influență pozitivă asupra României. Ponderea non-răspunsurilor este de 21,8%.

Remus Ștefureac, președinte Strategic Thinking Group, arată că ”starea de nemulțumire profundă instalată în societatea românească contaminează și încrederea în țări, organizații sau lideri internaționali. Românii rămân pro-occidentali convinși, marea majoritate apreciind că SUA și UE au mai degrabă o influență pozitivă asupra României. Totuși, diminuarea încrederii în repere precum Uniunea Europeană sau NATO reflectă în primul rând un fundal emoțional intens, marcat de anxietate și lipsa de orizont provocate de cele trei crize interne care afectează societatea românească – criza sanitară, criza social-economică și criza politică”.

Sondajul de opinie ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” realizat de INSCOP s-a derulat în perioada 15-27 septembrie 2021. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului de 1204 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.8 %, la un grad de încredere de 95%.

(sursa:www.g4media.ro)