Peste 57% dintre şcoli au depăşit normele de poluare cu particule PM2.5 pe baza noilor standarde ale OMS

Peste 57% dintre şcoli au depăşit normele de poluare cu particule PM2.5 pe baza noilor standarde ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, iar 41,5% depăşesc normele NO2, arată o analiză Airly în România realizată în perioada 15 august 2020 – 30 septembrie 2021 pe 3.700 de şcoli din aproape 6.300 instituţii de învăţământ din întreaga ţară.

„Primul fapt pe care l-am descoperit este că 41,5% dintre copiii din România respiră aer care are depăşite normele de NO2”, a a declarat Marcin Gnat, PR & Communication Manager Airly, în cadrul unei conferinţe de presă, menţionând că NO2 afectează sistemul respirator al copiilor putând cauza astm sau poate face astmul mult mai sever. Principala cauză a poluării cu NO2 este traficul auto.

Conform unui comunicat de presă al Airly, din 3700 de şcoli analizate din întreaga ţară, peste 57% depăşesc noile norme de poluare a aerului de către OMS privind poluarea cu particule fine (PM2.5) şi 41,5% depăşesc nivelurile sigure de dioxid de azot (NO2). Cu toate acestea, doar 12% dintre şcoli au acces la date privind calitatea aerului în timp real, conform noului studiu realizat de Airly în România.

Raportul privind calitatea aerului în şcolile din România a fost prezentat odată cu lansarea campaniei Airly #ŞcolileRespiră, alături de partenerii Bolt şi Philips, care îşi propune să extindă reţeaua cu 50 de senzori pentru măsurarea calităţii aerului în timp real în apropierea şcolilor aflate în apropierea zonelor aglomerate.

În analiza Airly privind calitatea aerului în apropierea şcolilor din România au fost luate în considerare noile standarde anunţate în luna septembrie a acestui an de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. A fost utilizată o normă zilnică pentru NO2 – care este de 25 micrograme pe metru cub. Acestea arată că, pe parcursul anului şcolar, analizând separat fiecare zi şi fiecare dintre cele 3700 de şcoli cu datele de poluare a aerului disponibile, pentru peste 41% dintre ele, standardele zilnice ale calităţii aerului au fost depăşite. Mai mult, depăşirea noii norme anuale a OMS (care se află acum la nivelul de 10 ug / m3) a avut loc pentru toate şcolile analizate.

În comunicat se precizează că nivelul de particule solide din aer poate fi, de asemenea, îngrijorător – în timp ce norma zilnică de particule cu volum mai mare (PM10) este depăşită în 8,9% din şcolile analizate comparat cu noile standarde ale OMS, norma zilnică a particulelor cu volum mai mic, dar potenţial mai dăunătoare (PM2.5) este depăşită în 56,8% din şcoli. Majoritatea staţiilor de monitorizare din reţeaua naţională nu măsoară concentraţiile de PM2,5, în timp ce toţi senzorii Airly măsoară aceste concentraţii şi completează măsurătorile din aceeaşi zonă.

Contaminarea cu particule solide influenţează dezvoltarea bolilor respiratorii şi a celor cardiovasculare. Cercetări recente efectuate de oameni de ştiinţă britanici şi americani indică, de asemenea, că populaţia care creşte într-o zonă poluată din cauza traficului intens are o şansă mai mare de a dobândi anumite boli până la vârsta de 18 ani.

Studiul Airly include şi evoluţia anuală a poluării aerului în apropierea a 3700 de şcoli din România pe baza datelor din propria reţea de senzori de calitate a aerului. Astfel, în septembrie 2021, standardele NO2 au fost depăşite, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului 2020, aceste standarde au fost depăşite începând cu luna noiembrie. În timpul iernii, un factor suplimentar care măreşte poluarea (în afară de arderea combustibililor solizi în scopuri de încălzire a locuinţelor şi nu numai) este fenomenul inversării – care are ca rezultat concentraţii mai mari de NO2, PM2.5 şi PM10.

Reţeaua de monitorizare a calităţii aerului din România include peste 350 de puncte de măsurare de la senzorii Airly şi staţiile de stat, dintre care 181 sunt senzorii Airly. Prin urmare, deşi monitorizarea calităţii aerului s-a dezvoltat în ultimii ani, în prezent doar 12% dintre şcolile din România au acces la date privind calitatea aerului în direct în vecinătatea lor.

Airly a anunţat joi lansarea noii campanii #ŞcolileRespiră, cu scopul de a oferi senzori şcolilor din România care să monitorizeze în mod eficient calitatea aerului, să localizeze sursele de poluare şi să ia măsuri pentru a îmbunătăţi situaţia atunci când se dovedeşte că aerul nu îndeplineşte standardele necesare pentru a respira aer curat.

„Ne bucurăm că putem lansa campania noastră pentru şcolile din România. Am văzut deja în repetate rânduri, inclusiv în cadrul campaniei noastre #RomaniaRespira, că oamenii sunt conştienţi de problema poluării aerului şi sunt dispuşi să acţioneze. Credem că generaţiile tinere pot lupta cu succes împotriva poluării aerului. În acelaşi timp, tinerii reprezintă un grup foarte vulnerabil la efectele poluării. Avem încredere că vom avea un impact pozitiv asupra nivelului de informare despre poluarea din România şi despre factorii poluanţi şi vom reuşi să rezolvăm în mod eficient astfel de ameninţări”, a precizat Marcin Gnat, PR & Communication Manager Airly.

În cadrul campaniei, Airly va distribui 50 de senzori de monitorizare a calităţii aerului în exterior către şcolile din România.

Senzorii vor monitoriza nivelul de particule poluante PM şi gaze poluante periculoase (cum ar fi NO2, care este deosebit de dăunător pentru copii) 24 de ore pe zi în imediata vecinătate a şcolii, iar oricine va fi interesat, părinţii, comunitatea locală sau oficialii, va putea vizualiza aceste date gratuit pe aplicaţia sau pe harta Airly (airly.org/map/en). Airly poate, de asemenea, să integreze datele oferite de senzor direct în platforma site-ului web al şcolii prin intermediul unui widget.

„România este una dintre ţările cu cel mai poluat aer din Europa, iar categoriile de vârstă vulnerabile, printre care şi copiii, sunt predispuse la probleme de sănătate care se pot agrava în timp. Bolt are obiective foarte clare de mediu pe care şi le-a asumat în ultimii ani şi pe care le respectă cu stricteţe, iar alăturarea în această campanie este un pas înainte către combaterea poluării urbane şi a efectelor nocive pe care aceasta le are. Avem deja câteva sute de maşini electrice şi hibrid pe platforma noastră, în cadrul categoriei Green din aplicaţia Bolt, care vă stau la dispoziţie şi care aşteaptă să facă transportul urban mai sustenabil”, a afirmat Cristian Sălceanu, Country Manager Bolt România.

Bolt, partenerul campaniei #ŞcolileRespiră, va oferi şcolilor participante 5.000 de vouchere pentru călătorii către şcoală prietenoase cu mediul şi fără emisii.

În cadrul campaniei #ŞcolileRespiră, Philips va dona purificatoare de aer, care vor merge la şcolile cu cea mai ridicată poluare atmosferică.

„Continuăm demersurile Philips de a contribui la conştientizarea asupra unui aspect care ne priveşte pe noi toţi: calitatea aerului pe care îl respirăm. Noi lucrăm deja activ în această direcţie de câţiva ani şi ne bucurăm să ducem acum mai departe această misiune alături de Airly. Este esenţial ca generaţiile tinere şi şcolile, comunităţile lor să înţeleagă importanţa calităţii aerului, dar şi efectele pe care poluarea le are, să fie orientaţi spre soluţii. Vom continua această implicare pentru un impact pozitiv în formarea unui stil de viaţă sănătos”, spune Bianca Severin, Business Marketing Manager Home Care Philips România.

Airly este o companie de tehnologie în domeniul monitorizării calităţii aerului, cu sediul central în Cracovia, Polonia. Din 2016, Airly construieşte cea mai mare reţea globală de senzori pentru calitatea aerului cu scopul de a contribui la informarea şi conştientizarea oamenilor privind problemele de poluare a aerului. Airly permite guvernelor, companiilor şi persoanelor fizice să reducă poluarea aerului la nivel global. AGERPRES