Peste 11.000 de pelerini s-au închinat până sâmbătă, la prânz, la racla cu moaştele Sfintei Parascheva

Până sâmbătă, la prânz, la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva trecuseră să se închine peste 11.000 de credincioşi, în timp ce pe trotuarul din spatele Catedralei Mitropolitane aşteptau la rând alte aproximativ 1.300 de persoane, potrivit estimărilor organizatorilor.

Deşi nu au fost înregistrate incidente majore în privinţa liniştii şi ordinii publice în rândul pelerinilor, în noaptea de 8 spre 9 octombrie, echipajele Brigăzii Mobile de Jandarmi, împreună cu celelalte forţe de ordine mobilizate în cadrul misiunii, au fost nevoite să aplice măsuri în cazul unor persoane care  nu îndeplineau condițiile prevăzute în legislația în vigoare referitoare la restricțiile de circulație a persoanelor nevaccinate în intervalul orar 20.00 – 05.00.

„Aceste aspecte, coroborate cu faptul că indicele de incidența a infectărilor la nivelul municipiului Iași impune instituțiilor cu atribuții în domeniu verificarea respectării  măsurilor de restricție de circulație în afara gospodăriei/locuinței pe timpul nopții, fac să recomandăm tuturor participanților la pelerinaj să aibă în vedere că, deși nu este interzisă participarea la pelerinaj a persoanelor,  totuși, pe timpul nopții, circulația acestora până în zona Mitropoliei Moldovei și Bucovinei se supune îndeplinirii condițiilor prevăzute de H.G. nr.932 din 9 septembrie 2021 actualizată,  privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, a declarat col. Ioan Sandu, comandantul Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău.

Totodată, reprezentanţii Jandarmeriri reamintesc că, pentru nerespectarea măsurii de restricție de circulație pe raza localităților în care indicele de incidența cumulată a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 depășește 6/1000 de locuitori, restricțiile de circulație se aplică în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, între orele 20.00-05.00, iar dacă indicele de incidența cumulată a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2   depășește 7.5/1000 de locuitori, restricțiile de circulație în intervalul orar menționat se aplică în toate zilele săptămânii, în cazul încălcării acestor restricții, legea având prevăzută sancțiunea amenzii contravenționale cuprinsă între 500 și 2.500 de lei sau avertisment. (E.M.)