Protest organizat de socialiști în fața Parlamentului: „Spune NU dictaturii!”

Mai multe persoane, în frunte cu reprezentanții PSRM, s-au adunat în fața Parlamentului la 10 octombrie la o acțiune de protest intitulată  „Spune NU dictaturii”. Socialiștii susțin că manifestația e organizată cu scopul de a „apăra statul de drept și democrația”.

UPDATE. 13.30 Organizatorii protestului anunță că acțiunile vor continu. Aceștia spun că mitingurile abia încep și că intenționează să se adreseze la un șir de instituții și diplomați.  Pe final a fost semnată rezoluția protestului.

„Atestăm asistarea la un exercițiu agresiv de diversiune juridică și demolare a pilonilor democrației și statului de drept, revenirea la metodele și instrumentele regimului Plahotniuc”, se arată în textul rezoluției.

UPDATE. 13:10 Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin a amintit de evenimente le din 7 aprilie 2009 și a subliniat că în toți acești ani la conducerea țării ar fi fost instabilitate. „Puterea e dată nu pentru a fi șef pe cineva. Putere e dată ca să se rezolve problemele pe care le încredințează poporul. Să ne unim forțele și să luptăm pentru o Moldovă suverană”, a spus Voronin.

Iar deputatul PSRM Bogdan Țîrdea a criticat majorările de preț la produsele alimentare, carburanți și gaze. Parlamentarul a învinuit de aceste lucruri PAS-ul și pe președinta Maia Sandu.

UPDATE. 12:40 Socialiștii cer în fața mulțimii demiterea imediată a tuturor celor care instrumentează cazul lui Stoianoglo. „Să plece acești procurori și judecători”, spune Batrîncea.

Menționăm că la manifestație sunt prezenți liderii din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – Igor Dodon și Vladimir Voronin.

UPDATE. 12:15 Oamenii scandează „Jos regimul antipopular al Maiei Sandu”, „Libertate pentru Alexandr Stoianoglo”.

UPDATE. 12:05 În fața mulțimii vorbește deputatul Vlad Batrîncea: „Am venit să spunem că nu vom permite să revenim la stat capturat. Justiția trebuie să fie transparentă, să fie corectă, să fie la straja cetățenilor. Legea este una pentru toți și legea nu trebuie să-i servească pe cei de la putere. Vrem dreptate.

Am venit să spunem că această situație e legată nu doar cu procurorul general care trebuie eliberat și restabilit în funcție. Această istorie este despre atitudinea oamenilor față de aceste metode murdare care sunt absolut condamnabile. Nu vom permite ca în acest stat să fie dictatură.

Știrea inițială: Socialiștii, cei care organizează protestul, au anunțat anterior că cheamă oamenii în stradă începând cu duminică. Organizatorii au mai precizat că la manifestație nu va fi folosită simbolica de partid, cum ar fi drapelele de partid.

Acțiunile vin urmare a arestului procurorului general Alexandr Stoianoglo. Deputatul socialist Vlad Batrîncea, spre exemplu, declara recent că arestarea procurorului general și intervenția mascaților ar însemna „că revenim la practicile anilor precedenți, numai că Vladimir Plahotniuc nu este în țară”.

Iar liderul PSRM, Igro Dodon spunea că:  „Asistăm la o lovitură de stat și uzurparea puterii de stat. Scopul este evident, preluarea controlului asupra PG, pentru că restul controlează tot”.

Amintim că deputații socialiști au fost văzuți în dimineața zilei de vineri la protestul din fața Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, alături de mai mulți cetățeni, care au manifestat împotriva reținerii lui Alexandr Stoianoglo.

AGORA aprecizează că la 5 octombrie, în cadrul ședinței CSP a fost admisă sesizarea depusă de deputatul PAS Lilian Carp. În urma acestei decizii, a fost desemnat procurorul Victor Furtună, care a dispus, la scurt timp, arestarea și suspendarea din funcție a lui Stoianoglo.

A doua zi, la orele dimineții, Consiliul Superior al Procurorilor anunța că a identificat doi candidați la funcția de procuror general interimar. Era vorba de Dumitru Robu, din cadrul Procuraturii Chișinău, care a mai deținut această funcție în 2019 și, a doua candidatură – cea a Victoriei Furtună, procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție. Procedura de selecție a fost stabilită pentru aceeași zi, ora 15:30.

La ora 17:00 se anunță că Dumitru Robu a fost desemnat de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) în funcția de procuror general interimar, iar o oră mai târziu președinta țării Maia Sandu semnează decretul de numire în funcție.

La 8 octombrie Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a decis în urma solicitărilor procurorilor că Alexandru Stoianoglo va sta în arest la domiciliu pentru 30 de zile. La ieșire, Stoianoglo a spus, în apărarea sa, că „merge procesul de acapărare a instituțiilor de stat”.

(sursa:www.agora.md)