Comisarul european Thierry Breton nu crede că va avea loc un ‘Polexit’

Comisarul european pentru piaţă internă Thierry Breton a subliniat luni că nu crede ”nici pentru o secundă” că va avea loc o ieşire a Poloniei din Uniunea Europeană (‘Polexit’), după decizia de săptămâna trecută a Curţii Constituţionale din Polonia conform căreia unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, transmite Reuters.

”Aşteptăm o decizie scrisă (…) şi apoi o vom analiza. Nu cred nici pentru o secundă că va fi un ‘Polexit’ ”, a declarat Breton pentru France Inter.

Peste 100.000 de polonezi au manifestat duminică în sprijinul apartenenţei ţării lor la Uniunea Europeană.

Curtea Constituţională din Polonia a decis joi că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, punând în discuţie un principiu-cheie al integrării europene.

”Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor”, a spus Julia Przylebska, preşedinta Curţii Constituţionale poloneze. Ea a denunţat ”amestecul Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez” şi a enumerat o serie de articole din tratatele UE care, conform judecătorilor polonezi, sunt în contradicţie cu legea fundamentală poloneză. AGERPRES