OAMENII ÎNCĂ MAI MOR

La Iași am intrat în linie dreaptă spre Sfânta Parascheva. Al cincilea val, de această dată, este valul credinței, care încearcă să sugrume al patrulea val al pandemiei. Îmbulzeala capătă semnificația adunării „întru credință în Dumnezeu”. Rânduri, rânduri cresc reprezentarea grafică a ortodoxiei, conturând cu tușe groase amprenta spiritului simplului credincios. „Mergem la Sfântă! Sfânta ne cheamă! Nu țineți cont de treburile lumești, de distanțarea socială, de mască și mai ales de genunchiul pus pe tâmpla ierbii”. Vrem să ne împăcăm cu acea stare de încordare în care lumea începe să moară pe capete, iar noi nu ne dăm seama că suntem din ce în ce mai puțini.Din ce în ce mai mulți morți, fără de care nu am mai simți că trăim, suntem condamnați la numărătoare. La creșterea tensiunii arteriale și a presiunii pe plămâni, la dezoxigenarea aerului și la pedeapsa capitală pe care vom fi în cele din urmă obligați să o și executăm.
La Sfânta Parascheva, anul acesta, nu mai sunt nici un fel de restricții, de parcă am trăi într-o bulă protectoare…O astfel de constatare nu este departe de credința slujitorilor lui Dumnezeu, credință din care suntem hrăniți și învățați ce poate fi iubirea dumnezeiască, dar și păcatul cu care tot suntem forțați să învățăm din greșelile noastre.
Iașul devine în aceste zile capitala spirituală a țării, cum de fapt el confirmă continuitatea în această direcție. La Iași s-a dat dintotdeauna semnalul reconstrucţiei morale și spirituale a poporului român, indiferent dacă am fost atacați de popoarele migratoare, de tuci, nemți sau de celelalte hoarde care ne-au pizmuit frumusețile și bogățiile.
Iașul a fost în stare să arate națiunii ce înseamnă dragostea de țară, dar nu la modul declarativ, cât mai ales la modul profund, în care cuvântul să fie partea vie a sentimentului românesc de iubire de țară.
Prin Iași țara a început să se numească din ce în ce mai clar România, astfel încât nimeni să nu o mai considere o țară bună de furat, o țară în care nu ceri voie să iei, în care toți care apucă o palmă de pământ cred că le aparține lor și pe bună dreptate îl pot lua cu ei, cum au cules acel măr de lângă drum.
Dincolo de palmele împreunate în rugăciune, în spatele semnului crucii există o crudă realitate în care am încercat până acum să sculptez statuia realității imediate. Un monstru diform s-a născut. Cu nume și responsabilități, dar fără simțul răspunderii.
„Chiar înaintea valului trei, coordonarea pandemiei a fost preluată exclusiv politic. Acest plan de reziliență a fost gândit de doamna Andreea Moldovan și dat afară de primul-ministru împreună cu Vlad Voiculescu. Acest plan a fost aruncat pe geam odată cu doamna Andreea Moldovan. De aceea, soluția mult mai simplă este de a se nega cu totul valul 4, pentru care a fost începută pregătirea încă din valul 3″, a precizat Octavian Jurma. Epidemiologul avertizează că în acest moment nu mai există medici implicați în deciziile legate de pandemie.
„În acest moment, nu mai există medici implicați în deciziile legate de pandemie. Tot ce se întâmplă este că apare câte un politician la televizor care dă sfaturile alea. Se încearcă un exercițiu de imagine, prin care se arată cu degetul către Ministerul Sănătății, care și acum este complet ignorat”, a mai afirmat acesta”.
Acesta spune, de asemenea, că singurul care ar fi trebuit să îl ,,tragă de urechi pe premierul Florin Cîțu este chiar președintele Iohannis.
„Domnul Cîțu avea sub control tulpina Alpha înaintea valului 3. Ne bufnește plânsul când vedem aceste declarații. Singurul care ar fi trebuit să îl tragă de urechi pe Cîțu este chiar președintele Iohannis, pentru că este protejatul lui. Din păcate, președintele nu cred că urmărește rapoartele de Covid din România și, in general, nu cred că este familiar cu aceste praguri epidemiologice. Nu poți să spui că pandemia s-a terminat, când ai 30% din populaţie vaccinată.
Odată ce ai o dilemă existențială, se poate lucra cu ea. Soluția vine din Portugalia. Campania de vaccinare a debutat foarte bine în România, sub tutela medicilor
și a colonelului Gheorghiță. Eram în fruntea Europei, dar am ajuns la coada Europei, când s-au cățărat în frunte politicienii, ca să stea ei în lumina reflectoarelor. Se vorbește despre pandemie la trecut. Pandemia este o criză uriașă, dar nu este o urgență”, a mai precizat Octavian Jurma.
Totodată, epidemiologul spune că boala se poate preveni cu ușurință prin vaccinare și prin respectarea măsurilor de protecție anti-Covid.
,,Recomand masca de protecție, este singurul lucru care poate pune o barieră între noi și virus. Incidența este enormă în București. Există riscul real să se treacă la pragul de 20 la mie, săptămâna viitoare. Noi putem preveni boala cu ușurință vaccinându-ne și adoptând măsurile de precauție”, a conchis Octavian Jurma.
Între timp, în catedrala Mitropolitană a Moldovei și Bucovinei se aud rugi înălțate înspre Dumnezeu, cu aceeași ușurință cu care oamenii încă mai mor fără ca cineva să-i poată ajuta.
ADI CRISTI