Premierul spaniol Pedro Sanchez a lansat un apel la unitate

Premierul spaniol Pedro Sanchez a lansat marţi un apel la unitate, în condiţiile în care ţara sa a marcat ziua naţională cu o paradă militară la Madrid la care au participat peste 2.500 de soldaţi, un semn că situaţia din Spania legată de COVID-19 se îmbunătăţeşte, transmit Reuters şi AFP.

”De acest 12 octombrie haideţi să reafirmăm ceea ce ne uneşte, ceea ce ne face măreţi ca societate, ceea ce face Spania o ţară primitoare, deschis, diversă. Să celebrăm angajamentul, solidaritatea, cooperarea, multilateralismul nostru. Să sărbătorim cine suntem”, a scris Sanchez pe Twitter.

Şeful guvernului central spaniol, care a fost huiduit de o parte a mulţimii prezente, se opune unui referendum privind independenţa Cataloniei. Liderul catalan Pere Aragones a solicitat organizarea unui vot privind eventuala secesiune de Spania.

Regele Felipe al VI-lea şi Regina Letizia au participat la tradiţionala paradă militară însoţiţi de membri ai guvernului, de politicieni din opoziţie şi de membri ai echipei olimpice a Spaniei.

La 7 octombrie, incidenţa coronavirusului în Spania a scăzut sub 50 de cazuri la 100.000 de persoane, atingând pentru prima dată în ultimele 12 luni nivelul de ”risc scăzut”, conform Ministerului Sănătăţii.

La parada militară au luat parte 2.656 de soldaţi şi 115 vehicule militare.

Anul trecut parada a fost anulată din cauza restricţiile impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19, dar în 2019 aproximativ 4.000 de militari au participat la tradiţionalul marş. AGERPRES