În perioada 13-17 octombrie, femeile din Iași pot învăța cum să își facă autopalparea sânilor în mod corect. Lecțiile au loc în Centrul Comercial Carrefour Felicia Iași și fac parte din campania „Are nevoie de tine. Vorbește cu ea”. Proiectul se află la cea de-a a treia ediție și își propune să ajute femeile să înțeleagă că prevenția în cancerul de sân începe acasă.
Programul lecțiilor de autopalpare a sânilor este următorul:
13-15 octombrie, orele 14:00 – 20:00
16-17 octombrie, orele 10:00 – 20:00
Studente la facultatea de Medicină din Iași vor învăța femeile cum să își facă autopalparea sânilor cu ajutorul unor mulaje anatomice sub formă de sâni şi al unui clip video.
„Un alt pas important în prevenția cancerului de sân este programarea la ecografie (până în 40 de ani) sau la mamografie (după 40 de ani). Această programare ar trebui să fie un obicei firesc, așa cum îți serbezi ziua de naștere, de pildă! Ecografia mamară nu doare, nu este neplăcută, nu este periculoasă, nu este invazivă, nu trebuie să faci pregătiri speciale pentru ea și poate fi cel mai frumos gest de iubire față de tine și cei dragi”, spune Cosmina Grigore, președinta Asociației Imunis.
De altfel, și Cezar Irimia, președintele FABC, atrage atenția că „diagnosticarea și tratamentele oncologice trebuie să continue și în timpul pandemiei. Cancerul nu așteaptă să treacă pandemia. Femeile care suspectează un cancer de sân trebuie să vină cu încredere la spital, iar cele diagnosticate deja, trebuie să aibă acces la tratament în condiții optime.”
Pentru informații suplimentare despre cancerul de sân, accesați www.canceruldesan.ro
„Are nevoie de tine. Vorbește cu ea” este o campanie de prevenție a cancerului mamar, aflată la a treia ediție, dezvoltată de Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică (SRCGO), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Asociația Imunis și sprijinită de Roche.
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înființată în anul 2005 din necesitatea ca toți cei care luptă împotriva cancerului să devină o forță cu o voce puternică. FABC este interfața între organizațiile membre și instituțiile statului, instituțiile europene implicate în sănătate, precum și organizațiile europene și internaționale similare. FABC numără peste 75.000 de membri în întreaga țară, pacienți, supraviețuitori și voluntari. FABC este o federație formată din 26 asociații care activează pe plan local, la nivelul județelor. Misiunea FABC este de a face lobby și advocacy activ pentru promovarea, respectarea și garantarea drepturilor pacienților cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii vă rugăm să accesați: www.fabc.ro.
Asociația Imunis a fost înființată în 2016, având ca scop continuarea proiectului inovator început de Cosmina Grigore în 2015 – Caravana Noul Pacient. Toate programele Imunis sunt gândite astfel încât să le arate pacienților care sunt principalii piloni de schimbare de stil de viață pe care își pot construi transformarea. Lucrând alături de specialiști și medici, Asociația Imunis răspunde nevoilor pacienților în ceea ce privește alimentația, psihooncologia, sportul, managementul efectelor adverse, apartenența la grupuri de suport, dreptul la muncă, la încadrarea corectă în grad de handicap, dar și alte probleme cu care se pot confrunta pacienții pe termen scurt, mediu si lung.
Roche este cea mai mare companie de biotehnologie la nivel mondial, ce oferă medicamente diferenţiate clinic în domeniul oncologiei, imunologiei, bolilor infecţioase, oftalmologiei şi afecţiunilor sistemului nervos central. Roche este, de asemenea, lider mondial în diagnosticul in vitro şi în diagnosticul histologic al cancerului, precum şi pionier în managementul diabetului. Pentru orice informații suplimentare vă rugăm să accesați www.roche.ro.