Municipalitatea reia licitaţia pentru achiziţia de cărbune pentru iarna 2021/2022

Primăria Municipiului Iași reia licitația pentru achiziția de cărbune energetic necesar funcționării sistemului centralizat de furnizare a apei calde și energiei termice în iarna 2021 – 2022.

Municipalitatea va cumpăra 90.000 de tone de cărbune energetic (cu o flexibilitate de +/- 10%) necesare pentru asigurarea furnizării agentului termic în această iarnă în apartamentele racordate la sistemul centralizat de termoficare din municipiu.

După cum au precizat reprezentanţii municipalităţii, cantitatea de cărbune va fi achiziţionată pentru o suma maximă de 123.851.511 lei, cu TVA, corespunzătoare prețurilor actuale de pe piețele internaționale.

Reamintim că la licitaţia iniţială pentru achiziţioarea cantităţii de 100.000 de tone de cărbune, care ar fi trebuit să aibă loc săptămâna trecută, nu a fost depusă  nicio ofertă, motivul reprezentându-l creșterea masivă a prețului la acest produs pe piețele internaționale, prevederea financiară înaintată de municipalitate fiind de 72.346.008,35 lei, cu TVA, Astfel, la lansarea licitației, prețul mediu al cărbunelui era de circa 170 de dolari pe tonă, iar în prezent a ajuns la circa 250 de dolari pe tonă.

“Noua procedură de achiziție publică va fi publicată în cursul zilelor următoare în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP – SICAP) și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE). Conducerea municipalității face apel la companiile de profil să depună oferte și se angajează că procedura va fi derulată cu celeritate și în mod transparent. În paralel, până pe 25 octombrie 2021 municipalitatea așteaptă oferte la o licitație pentru contractarea de servicii de transport navetizat al cărbunelui. Valoarea maximă a contractului este de 18.000.000 lei, cu TVA”, precizează reprezentanţii municipalităţii într-un comunicat.

În stocurile de la CET II Holboca, unitate care funcționează cu cărbune, mai sunt în prezent circa 25.000 de tone de combustibil. Municipalitatea a pornit sezonul de încălzire la sfârșitul săptămânii trecute prin CET I Iași, care funcționează pe gaz. CAF 1 și 2 de la CET I Iași furnizează aproximativ 150 de gigacalorii pe oră, cantitate suficientă pentru asigurarea încălzirii și apei calde menajere la toți abonații. Toate cele 397 de puncte termice din municipiu funcționează normal. (E.M.)