Republica Moldova cere UE să îi livreze de urgență gaze naturale prin intermediul României

Republica Moldova a cerut ajutorul din partea UE în privința aprovizionării cu gaze naturale și speră să-l primească prin intermediul României, transmite Financial Times, citând două surse implicate în negocieri.

Potrivit sursei citate, livrările de gaze naturale din Rusia către R. Moldova s-au diminuat cu o treime. În același timp, prețurile la gaze naturale au crescut de la 550 de dolari la 790 de dolari pentru o mie de metri cubi, de cinci ori mai mult cât plătea în medie anul trecut R. Moldova.

În context, publicația a notat că autoritățile de la Chișinăul nu ar fi de acord cu noile condiții ale Gazprom și ar fi solicitat Uniunii Europene livrarea, în regim de urgență, a gazelor naturale prin intermediul României.

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat în niciun fel informațiile apărute în presa britanică.

Totuși, menționăm că, vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, a declarat la întoarcerea de la Sankt Petersburg, acolo unde a avut o întrevedere cu reprezentanții Gazprom, că „prețul la formula din luna octombrie, nu este unul justificat și ar fi nerealist pentru R. Moldova”.

De asemenea, oficialul a mai precizat că deocamdată, nu s-a ajuns la un consens cu partea rusă pe subiectul livrării și prețului gazelor naturale. Cu toate acestea, Andrei Spînu s-a arătat optimist și a menționat că nu ar exista motive de îngrijorare în acest sens.

(sursa:www.infoprut.ro)