FILE - In this May 21, 2001, file photo, Secretary of State Colin Powell talks with reporters during a news conference at the Department of State in Washington. Powell, who also served as chairman of the Joint Chiefs, has died from COVID-19 complications, his family said Monday, Oct. 18, 2021. (AP Photo/J. Scott Applewhite, File)

Fostul secretar de Stat Colin Powell a murit la vârsta de 84 de ani, în urma unor complicaţii legate de COVID1-19

Fostul secretar de Stat al lui George W. Bush, Colin Powell, a murit la vârsta de 84 de ani, în urma unor ”complicaţii legate de covid-19”, a anunţat luni familia sa, relatează AFP.

”Am pierdut un soţ, un tată şi un bunic remarcabil şi iubitor şi un mare american”, anunţă într-un comunicat familia.

Colin Powell a decedat la Spitalul Militar Walter Reed, la periferia Washingtonului, unde sunt îngrijţi adesea preşedinţii americani.

Un avocat al Războiului din Irak, Colin Powell a susţinut, la 5 februarie 2003, în Consiliul de Securitate al ONU, o lungă alocuţiune despre arme de distrugere în masă (ADM) pe care le-ar fi deţinut Irakul – argumente care au servit la justificarea invaziei Irakului.

El a recunoscut ulterior că acest discurs reprezintă o ”pată” pe reputaţia sa.

”Aceasta este o pată pentru că eu sunt cel care a făcut această prezentare, în numele Statelor Unite, în faţa lumii, iar aceasta va face parte întotdeauna din bilanţul meu”, declara el.

Colin Powell a fost primul afroamerican care a deţinut postul de şef al Statului Major Interarme american, după care a devenit şeful diplomaţiei americane, în timpul preşedinţiei republicanului George W. Bush.

Născut la 5 aprilie 1937, la Harlem, Colin Powell a crescut la New York, unde a studiat geologia.

El şi-a început cariera militară în 1958, mai întâi într-un post în Germania, iar apoi a fost trimis în Vietnam, în calitate de consilier militar al lui John F. Kennedy.

(sursa:www.news.ro)