Cluburi de antreprenoriat și tehnologie pentru elevi prin proiectul EDISON

La Camera de Comerț și Industrie Iași s-au pus bazele consorțiului educațional EDISON – Cluburi de Antreprenoriat și Tehnologie. Evenimentul a avut loc marţi, 19 octombrie, în cadrul unui eveniment în care ideea proiectului a fost prezentată pe larg de către unul dintre fondatorii proiectului, prof. dr. Tudorel Popescu.

EDISON este un proiect de educație tehnologică și antreprenorială modernă pentru liceeni, cu scopul de a ajuta tinerii să se conecteze la viitor, înțelegându-l, experimentându-l și construindu-l. Proiectul susține antreprenoriatul local al tinerilor, ajută comunitățile să devină mai sustenabile și îi convinge pe tineri că pot aborda la nivel local rezolvarea unor probleme globale cu ajutorul noilor tehnologii și cu un mindset antreprenorial.

Fundația Educativa a avut inițiativa, în anul 2019, de a crea cluburi antreprenorial-tehnologice pentru elevi, ca răspuns la viteza cu care se dezvoltă mediul de învățare și de carieră, iar obiectivul fixat pentru anul 2023 constă în 50 de cluburi Edison, cu 3.000 de membri. În prezent, sunt deja funcționale 30 de grupuri locale. Intenția Fundației și a partenerilor de proiect este de a dezvolta o bază materială a cluburilor Edison, ce va permite accesul elevilor la echipamente și tehnologii fără de care învățarea rapidă în anumite domenii este foarte dificilă sau imposibilă. Unul dintre principiile factorilor implicați în proiect este cea al rezultatelor reale: scopul final este acela de a crește viitori profesioniști cu o înțelegere fundamentală și aplicată a trendurilor și influenței tehnologiei. În același timp, abilitățile antreprenoriale sunt esențiale la orice nivel al unei entități, contribuind la dezvoltarea unei viziuni de ansamblu a oricărui proiect în care vor fi implicați.

Ideea proiectului a fost bine primită și apreciată de către participanții la eveniment, printre care s-au numărat prof. Luciana Antoci, Inspectorul Școlar General, Adina Gîrjan, Subprefectul Județului Iași, Doru Mocanu, inspector de specialitate în cadrul Primăriei Municipiului Iași, participanți din rândul mediului de afaceri, cluburilor Rotary și mediului universitar ieșean. Evenimentul a fost moderat de Paul Butnariu și Marian Mihordea, în calitate de președinte, respectiv de vicepreședinte, al CCI Iași.

În cadrul întâlnirii, s-a agreat între partenerii existenți inițierea unui parteneriat de tip consorțiu educațional care să implice factorii de decizie din zona administrației locale și ai societății civile tocmai pentru a ajuta tinerii să își atingă potențialul creativ prin intermediul educației antreprenoriale și al inovațiilor tehnologice.

Camera de Comerț și Industrie va informa și ține la curent firmele ieșene cu privire la posibilitățile concrete de implicare și susținere a proiectului Edison și, totodată, va încuraja în mediul de afaceri să fie deschis și receptiv în organizarea de stagii de internship pentru elevi.