Iohannis anunță noi restricții: masca obligatorie peste tot, noaptea ies doar vaccinații. Accesul la evenimente, doar cu certificatul verde. Toți elevii intră în vacanță

Klaus Iohannis a convocat astăzi la Palatul Cotroceni responsabilii cu gestionarea pandemiei şi a anunţat clar că se pregătesc noi restricţii, din cauza numărului uriaș de infectări cu SARS-CoV-2.

  • La ședință au participat președintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu, ministrul interimar al Sănătății, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol și Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România
  • Principalele declarații ale președintelui:

Tocmai s-a încheiat o ședință pe care am convocat-o de ieri, la care a participat premierul, miniștrii cu atribuții în combaterea pandemiei, experți.

Vream să fiu foarte clar din capul locului. Dacă vrem să se oprească pandemia, singura soluție este vaccinarea. Vaccinarea oprește pandemia.

Știu că sunt mulți care încearcă să vă spună dacă nu este așa. În vestul Europei, unde s-au vaccinat în masă, 70-80%, s-au relaxat, pandemia nu mai are impact. În partea noastră de Europă, unde lumea e reticentă, suntem în plin plan pandemia. În România s-a declanșat o adevărată catastrofă.

Dragi români, dacă vreți să terminăm cu această pandemie, vaccinați-vă. Dacă nu vreți să ajungeți la ATI, vaccinați-vă. Singurul lucru care se întâmplă dacă vă vaccinați este că scăpați de boală, cert e că scăpați de forme grave.

Până atunci din păcate e nevoie de restricții.

Școlile sunt puternin afectate prin elevi și prin profesori și învățători care se îmbolnăvesc. În mod normal, de luni ar fi vacanță pentru cei mici. S-a decis ca această vacanță să fie valabilă pentru gimnaziu și liceu, pentru două săptămâni. De luni e vacanță școlară.

Începând de lumi, masca redevine obligatoriu peste tot, și în interior și exterior, și în târguri, și la cinematograf, și pe stradă.

Va fi restricționată circulația noaptea. Excepție, cei vaccinați. În timpul zilei, la majoritatea activităților, accesul permis numai cu certificatul verde. Cei nevaaccinați vor avea o sumedenie de restricții. Aceste lucruri se vor îmbunătăți pe măsură ce lumea înțelege să se vaccineze.

România este în pragul stării de urgenţă. Responsabilii care gestionează criza sanitară au fost convocaţi în această după-amiază de Klaus Iohannis într-o şedinţă de urgență, anunțată încă de marți, într-o intervenție dramatică a șefului statului. Președintele vrea măsuri mai dure şi mai clare pentru a opri valul patru care a adus sistemul medical în pragul colapsului.

Marţi, România a înregistrat record de îmbolnăviri de COVID-19, dar şi de decese la persoane infectate cu SARS-CoV-2. Nici miercuri situația nu a fost prea bună, cu 17.000 de cazuri noi de COVID, în ultimele 24 de ore, și 423 decese.

În opinia lui Klaus Iohannis, pregătirea pentru valul 4 al pandemiei, pe fondul unei campanii de vaccinare anti-coronavirus care s-a mişcat „mult prea lent”, a fost „deficitară”, cauzele fiind multiple. „Este alarmantă lipsa de acțiune din partea autorităților, nu s-a făcut ceea ce trebuia. Este o dramă națională de proporții teribile. Nu avem altă opțiune decât să o depășim”, a spus șeful statului.

(sursa:www.observatornews.ro)