Breaking News

Noua ţintă a autorităţilor: rată de vaccinare a populaţiei de 45% până la finalul anului

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au avut luni consultări cu mai mulți oficiali din România, care au transmis organizației că noua țintă este de a ajunge la o rată de vaccinare anti-Covid-19 de 45% din populație până la finalul anului 2021.

Ținta anunțată de oficialitățile române este privită cu rezerve de experții OMS, care estimează, pe baza ritmului de vaccinare din ultimele 6 săptămâni și a strategiilor de vaccinare în vigoare, că România va ajunge la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală abia peste 7 luni (adică în luna mai 2022).

În prezent, doar 33,3% din populația România este de vaccinată împotriva Covid-19 cu cel puțin o doză de vaccin, cea mai mică rată de vaccinare din Uniunea Europeană și una dintre cele mai mici din regiunea Europa a OMS, care cuprinde 53 de țări.

“Obiectivul României este de a vaccina 2 milioane de persoane împotriva Covid-19 (prima doză) până la sfârșitul acestui an (45% din populație) și 70% din populație până în primul trimestru al anului 2022”, a transmis biroul OMS din România, într-un comunicat.

Experții OMS cau observat că vaccinarea în populația generală în România este scăzută și stagnează, fiind sub media generală a vaccinării regionale. Mai mult, vaccinarea este mai mică decât se aștepta tocmai la grupurile prioritare vulnerabile, cum ar fi persoanele cu vârsdta de peste 80 de ani.

“Modelarea OMS arată că, dacă se menține ritmul de vaccinare din ultimele 6 săptămâni și strategiile de vaccinare în vigoare, România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%”, menționează organizația.

Discuțiile au avut loc între reprezentanți ai biroului regional al OMS pentru Europa și OMS România și oficiali din Comitetul Național de Coordonare pentru Activitățile de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătății și ai Centrului Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile.

Reprezentanții României au informat OMS că țara se confruntă cu o creștere foarte mare a cazurilor severe și a deceselor, 92% dintre decesele legate de Covid-19 fiind înregistrate la persoanele nevaccinate. Cele mai multe dintre acestea au avut și alte boli, dar au fost înregistrate decese și în rândul tinerilor, copiilor și tineri și populației active.

OMS remarcă diferențe mari în acoperirea vaccinală de la un județ la altul, județele din nord-est și sud având o acoperire vaccinală mai mică. De asemenea, acoperirea pe grupe de vârstă arată o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, dar numai în jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani.

Există, de asemenea, un decalaj de gen în România, deoarece femeile sunt semnificativ mai puțin vaccinate decât bărbații, cu o diferență de aproape 20%.

Pe de altă parte, nivelul de vaccinare cu schema completă este mare în România, indicând faptul că persoanele care încep vaccinarea fac dozele necesare.

“OMS a observat o creștere constantă în ultimele trei săptămâni în ceea ce privește vaccinarea, dar mai ales în rândul persoanelor sub 50 de ani. Este important ca România să se concentreze pe furnizarea vaccinurilor care salvează vieți celor care prezintă cel mai mare risc de deces și forme grave ale bolii, cum ar fi vârstnicii, persoanele cu boli cronice și alte categorii la risc (persoanele gravide, personalul care activează în domenii esențiale)”, a menționat organizația.

Studiile sociologice comportamentale și cercetările formative privind factorii determinanți și barierele ce țin de atitudinea cadrelor medicale față de vaccinare, arată că, în timp, intenția populației de a se vaccina a crescut în România.

Totuși, OMS insistă pentru ca România să definească o strategie de comunicare care să susțină extinderea vaccinării populației. În acest sens, este esențial ca politicile să fie definite printr-o mai bună înțelegere a motivelor din grupele de vârstă ale populației cu nivel redus de vaccinare.

Ca pași următori, OMS va colabora îndeaproape cu CNCAV, Ministerul Sănătății, Centrul Național de Supraveghere și Controlul Bolilor Transmisibile pe teme legate de oportunități de instruire și schimburi de informații ale profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la siguranța vaccinurilor și dezvoltarea unor strategii de comunicare, printr-o mai bună înțelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populație.

(sursa:www360medical.ro)