STINGE LUMINA

A

Avem sau nu avem guvern cu puteri depline. Astăzi nu avem. Mâine, cine știe ce lucru imposibil se va întâmpla ca să constatăm că avem ceea ce de fapt nu avem. Un guvern responsabil. Dacian Cioloș și-a luat jucăria și cu ea și-a început programul turelor în jurul Parlamentului. A început joaca de-a guvernarea. Poate de aceea nimic nu pare a fi serios. Nimic nu te ia în seamă. Totul se învârte în jurul orgoliilor hrănite strălucirile cioburilor de oglindă sau a sticlei colorate.
Dacian Cioloș a înșirat în Parlamentul României acel șirag de mărgele numite ministere cu ai lor miniștri, 17 la număr, fără de care
Primul ministru desemnat Dacian Cioloș nu și-ar fi găsit într-un final rostul. Rostul său a fost dintr-un început caricaturizat să conducă joaca de-a guvernarea, responsabilitatea trucată, zâmbetele înghețate în cadrul de fotografie, cu ajutorul cărora a încercat să joace una dintre cele mai nesperate pagini ale CV–ului omului politic.
Înainte de 1989 exista om instituție benefică celor care „ardeau gazul de pomană”, intitulată Cooperativa munca în zadar. Indiferent de efort, indiferent de materia cenușie consumată, în final nu se producea nimic. Totul era în zadar. Efortul te aducea în pragul epuizării, dar la capătul benzii nu ieșea nimic.
Omul săptămânii nu poate fi altul decât Dacian Cioloș, cel care a uitat că este prim ministru desemnat de Klaus Werner Iohannis, în încercările sale de articula un guvern cu tot cu program de guvernare. Cum vorbim pe fond despre o reprezentație de desene animate, s-ar părea că Dacian Cioloș știe cum să se comporte, știe cum să respecte regula umorului, chiar dacă de cele mai multe ori îi iese mai mult umor involuntar decât unul studiat.
„Nu e momentul pentru un experiment. Avem nevoie în cazul in care guvernul trece de oameni care să răspundă rapid nevoilor politice. Suntem pregătiţi sa ne asumăm măsurile dificile care urmează. Avem nevoie de un Executiv capabil să-și asume deciziile necesare și să poată să acţioneze imediat. Programul de guvernare poate părea dur, dar este necesar.  Avem nevoie de soluții si măsuri imediate pentru criza sanitară. Deja e târziu si vedem că mor zilnic oameni. Trebuie să ne pregătim pentru criza energetica ce poate sa lovească puternic oamenii in aceasta iarna”, a declarat, Dacian Ciolos.
„Cei nominalizaţi vor explica si vor comunica în detaliu până la audieri conținutul programului pe fiecare domeniu in parte. Speram ca forţele politice din Parlament sa înţeleagă urgenta si sa acţioneze cu buna credinţă. Noi am acţionat fara sa facem jocuri politice. Vom acţiona in continuare cu onestitate. Nu avem nici cea mai mica intenţie sa deschidem o confruntare politicianistă in Parlament. Fiecare dintre ei va vota cu propria conştiinţă. Nu e momentul de jocuri politice. Soluţia noastră e cea care avantajează pe toată lumea. Sper să putem ajunge la pace politică, prin aceasta decizie, si sa evitam sa asistam la convulsii sociale din cauza incapacităţii de a acţiona la nivel politic. Daca acest guvern are sau nu susţinere se decide doar prin vot. Sper sa putem organiza audieri si votul cat mai repede, săptămâna aceasta. Suntem gata sa tranșăm daca acest guvern va trece sa ne apucam de treabă cât mai repede”, a mai spus Cioloş.
Această mărturisire vine să confirme faptul că Dacian Cioloș nu face altceva decât să-și joace șansa până la capăt. Încă mai speră că are capacitatea de a convinge direct, prin viu glas, pe cei de lângă el, chiar dacă o astfel de întreprindere acum seamănă mai mult cu o parodie decât cu un discurs ţinut la Academia Suedeză, cu prilejul decernării Premiului Nobel pentru Prostie, o categorie nouă introdusă în locul Premiului Nobel pentru Pace.
Morsa din fruntea Senatului, delicata Anca Dragu, încearcă o penibilă încercuire a sensului responsabilităţii, oferind o probă majoră de ipocrizie.
”Ar trebui să vedem mai multă responsabilitate, din partea partidelor, pentru că traversăm o perioadă foarte grea, să ne gândim în primul rând la pandemie, dar și la explozia prețurilor energiei, sa ne gândim că vine și iarna, iar în acest context trebuie să începem și implementarea măsurilor prevăzute în PNRR. Din aceasta perspectiva cred că partidele vor fi responsabile și vor vota guvernul Cioloș”, a declarat Anca Dragu.
Să citești și să nu crezi că poate exista o asemenea prăbușire în găleata cu morală, fie ea și creștină, înainte ca cineva să strige: Ultimul care pleacă din țară, stinge lumina!
ADI CRISTI