BINE V-AM GĂSIT, SĂNĂTOȘILOR

România moare. Un mort la trei minute și totul se întâmplă accelerat. În 115 ani am rămâne fără nici un român. Un popor mort, asemenea limbii latine, limba moartă a învingătorilor. România moare sub ochii noștri. Gesturile disperate ale celor de la ATI sunt înțelese ca fiind gesturile făcute la despărțire sau, mai precis, gesturile celor care au alergat în urma trenului, a ultimului tren devenit din ce în ce mai mic, un punct ajuns invizibil în fața zbaterii noastre, pierdute și fără rost.
Am ajuns pe locul întâi în lume, în timp ce nu pridideam să ne numărăm morții. Suntem pe drumul în care va fi mult mai ușor să aflăm câți mai suntem vii, decât să facem totalul celor morți. Chiar dacă acum o astfel de apreciere are o doză înțeleasă exagerării, nu cred că, dacă vom merge în aceeași direcție și în același ritm, viitorul să sune bine, să ne fie martor la ceea ce poate fi mai rău.
Covid-19 este virusul care „ne omoară de nu ne vedem”, face armată cu noi, dar mai ales ne izbește la pământ fără nici o jenă, fără nici un resentiment, atâta timp cât ne facem că nu îl luăm în seamă, că nu ne pasă de răul pe care poate să ni-l facă.
Avem deja ABC-ul ținerii lui la distanță. Am reînvățat să ne spălăm atenți și insistenţi mâinile, să păstrăm distanța față de cel de lângă noi, să evităm aglomerația, să purtăm masca chirurgicală de protecție, să fim atenți la simptomele unei eventuale infecții și să ne testăm imediat cu testul PCR.
Am învățat că în acest caz nu este de glumit. Dacă strănutăm, degeaba spunem instinctiv Noroc! Norocul nu are cum să fie invocat într-o astfel de situație în care, de fapt, debutează moartea cu pânda ei parșivă. Strănutul încearcă să-și facă loc, cum doar o sulă mai încearcă să pătrundă între coapsele noastre, prinse nepregătite.
Dincolo de această găselniță artistică există o realitate greu de ignorat și, mai ales, greu de pus în practică, aceea prin care să intervină la mutare însuși Klaus Werner Iohannis, acest Sfinx atotstăpânitor care încă nu și-a spus cuvântul hotărâtor.
De fapt gluma cu ”guvernul Cioloș” este una de scurtă durată, care nu poate să țină mai mult decât ține o secundă, chiar dacă Dan Barna încearcă să evadeze în glumă cu iz istoric, încercând comparația cu cei 300 de soldați spartani care, chiar dacă au fost învinși la Termopile ei au rezistat în istorie mai mult decât au rezistat învingătorii persani.
„Faima bătăliei vine așadar nu din efectul pe care l-a avut în sfârșitul efectiv al războiului, ci din modelul moral pe care l-a oferit spre inspirație lumii întregi. Confruntarea de la Termopile a rămas în istorie datorită eroismului ariergărzii, care, deși condamnată la moarte sigură, a rămas pe poziții. Lupta a mai fost interpretată și ca o confruntare între bărbați liberi, apărându-și țara și libertatea, și armata imperială persană, cu mulți soldați obligați să lupte pentru despot. Deși această paradigmă este o generalizare forțată (există o sumedenie de contraexemple), mulți comentatori au folosit lupta ca o ilustrare a acestui concept.
Deși bătălia nu a fost decisivă în contextul invaziei persane, are o importanță și din punct de vedere militar, luând în considerare primele două zile ale confruntării. Reușita apărătorilor este folosită pentru a exemplifica avantajele pe care le oferă antrenamentul, echipamentul și folosirea corectă a terenului”.
În paralel cu accentul pus pe știrea zilei, aceea prin care țara află că mai sunt lucruri normale care se întâmplă în țară (aceea cu guvernul Cioloș trimis acasă) mai există și știri greu de înțeles, acela prin care prețul la energie electrică să crească de 500 de ori (SIC!)
Chiar dacă statul se vrea a fi un protector al populației măsurile active ce vor fim luate vor ajunge la cetățean cel mai devreme când acesta va fi condus pe ultimul drum, în corul de regrete al celor care s-au dovedit a fi mai rezistenți decât cei chemați la Bunul Dumnezeu, iertați astfel pentru suferința pe care și-au asumat-o, fără a reuși să demonstreze ceva.
La această oră românii se împart în vaccinați și nevaccinați, între conștienți și inconștienți. Restul este România aflată în colaps. O țară îngrămădită în cele 1700 de paturi de la ATI. La geam bate cineva. Nu este nici Moș Nicolae, nici Moș Crăciun. Nu este tulpina cu vergeaua sau ramura de brad. Este tulpina românească a virusului Covid 19! Bine v-am găsit, sănătoșilor!”
ADI CRISTI