Bursa Română de Mărfuri își deschide operațiunile în Republica Moldova

Bursa Română de Mărfuri, cel mai vechi operator privat de platforme de tranzacționare a mărfurilor din România, își deschide oficial operațiunile în Republica Moldova. 

Astfel, BRM dorește să contribuie la construcția unei piețe competitive de energie, transparentă și nediscriminatorie, inclusiv în sectorul gazelor naturale, în beneficiul consumatorilor casnici sau industriali.

Vom fi alături de cetățenii Republicii Moldova. Prin prezența sa, BRM va contribui la întărirea securității energetice în Republica Moldova, ajutând la formarea celui mai bun preț pentru consumatorul final, iar în acest fel, la prevenirea oricăror crize pe piața de energie. În acest fel, BRM va ajuta Republica Moldova să-și onoreze integral obligațiile legate la participarea sa în Comunitatea Energetică Europeană, în beneficiul cetățenilor săi”, se arată într-un comunicat al BRM.

Astăzi, BRM este cel mai mare operator a unei burse de mărfuri din România, gestionând un volum mediu anual de peste 5 000 de tranzacții, însumând peste 65 TWh, între altele, cu gaze naturale, energie electrică, produse petroliere, certificate CO2, materiale de construcții sau cereale. BRM este lider de piață în tranzacționarea gazelor naturale în România, licitând peste 70% din consumul intern național, iar la nivelul anilor 2018 și 2020 a tranzacționat un procent circa de 90% din consumul național. În perioada 2017-2019 BRM a tranzacționat un total de 65 TWh pe piața gazelor naturale, iar în 2020 a tranzacționat 71 TWh.

Până la finalul anului 2021, BRM se așteptă să încheie cu un volum de peste 65 TWh. De serviciile BRM în România beneficiază, anual, peste 1500 clienți.

Prin extinderea BRM în Republica Moldova dorim să întindem o mână de sprijin autorităților naționale la formarea și consolidarea unei piețe concurențiale a energiei și electricității, oferind mecanisme transparente și nediscriminatorii la achiziționarea și comercializarea de produse energetice. Avantajul major al tranzacționării transparente a energiei pe o piață reglementată este că prețurile se fixează în funcție de cerere și ofertă, iar informațiile despre participanții la piață și volumele tranzacționate sunt accesibile publicului larg, ceea ce nu poate fi decât în beneficiul consumatorilor finali, cetățeni sau întreprinderi”, a menționat Gabriel Purice, Președinte al Bursei Române de Mărfuri.

Menționăm că Bursa Română de Mărfuri a fost fondată în 1992 și are drept misiune asigurarea tranzacțiilor pentru toate mărfurile fungibile, iar pe dimensiunea energetică, BRM este reglementată de ANRE și Autoritatea Română de Supraveghere Financiară. BRM este un partener constant de dialog pentru Comunitatea Energetică Europeană și inițiativele sale în Europa Centrală și de Est în scopul diversificării surselor de energie și susținerii consumatorilor prin formarea unor prețuri corecte, eficiență economică, competitivitate, transparență și integritate în sectorul național al gazelor naturale și electricității.

(sursa:www.infoprut.ro)