Primăria a semnat contractul cu BERD pentru finanţarea a trei importante proiecte de infrastructură

În perioada următoare, Primăria Municipiului Iași (PMI) va demara trei proiecte importante de infrastructură, respectiv modernizarea depoului Companiei de Transport Public din zona Dacia, reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea cinematografului Dacia, precum și reabilitarea termică a 14 grădinițe, școli și licee din municipiu. Proiectele sunt incluse în lista investițiilor prioritare care necesită concentrarea de resurse financiare proprii considerabile, dar peste posibilitățile actuale de susținere din bugetul local, acestea acoperând trei domenii prioritare pentru municipalitatea ieșeană: mobilitatea verde, educația și respectiv cultura.

Având în vedere aceste aspecte, pe 4 octombrie, Consiliul Local al Municipiului Iaşi a aprobat contractarea unui credit de angajament în valoare de 20.449.897,75 euro (100.000.000 lei), a contractului de garanție și a contractului privind contul de rezervă pentru serviciul datoriei. Finanțarea rambursabilă externă a fost contractată în urmă cu 17 luni de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și a fost aprobată pe data de 15 martie 2021 și de Comisia de Avizare a Împrumuturilor Locale (CAÎL) din cadrul Ministerului Finanțelor.

Contractul de credit și contractul de garanție au fost semnate de primarul Mihai Chirica joi, 21 octombrie 2021, în cadrul unui eveniment organizat online, la care din partea BERD au participat Venera Vlad, director asociat Infrastructură Europa (care a semnat și contractul), Susan Goerranson, director Infrastructură Europa, Elena Kiseleva, manager de proiect, și alți reprezentanți ai băncii.

„Este un moment important pentru municipiul nostru și vreau să mulțumesc pentru receptivitatea cu care BERD a înțeles necesitatea acestui împrumut. Fondurile europene nerambursabile sunt prioritare pentru orașul nostru în prezent și rămân principalul motor de dezvoltare, însă România trebuie să înțeleagă că finanțările nerambursabile se vor termina la un moment dat, iar exercițiul dezvoltării prin împrumuturi va trebui să fie bine înțeles din timp, pentru a ne putea pregăti pentru o nouă etapă de dezvoltare”, a declarat primarul Mihai Chirica.

CAÎL a autorizat două trageri, de 13.409.555,40 euro în anul 2022 și de 3.266.963,02 euro în anul 2023, restul urmând a fi repartizat după semnarea contractului. Conform documentului menționat, perioada de grație este de până la trei ani, urmând ca rambursarea să poată fi făcută în următorii 12 ani, în 24 de rate semestriale egale. Din bugetul local al Municipiului Iași va fi asigurată plata serviciului anual al datoriei publice locale, impozitelor și taxelor aferente realizării celor trei proiecte de investiții și altor cheltuieli neeligibile ale finanțării rambursabile menționate.

Municipalitatea ieșeană a reușit să obțină condiții foarte avantajoase pentru acest credit: marja dobânzii peste rata interbancară (EURIBOR la 6 luni) de 1,15% pe an, comision de acordare de 0,50% din împrumut, comision de rambursare avantajos etc.

Primăria Municipiului Iași a mai făcut un împrumut cu rezultate importante de la BERD, de 67,5 milioane de lei (15.000.000 euro, la acea dată), cu ajutorul căruia au fost achiziționate 88 de autobuze ISUZU Citiport, după o licitație europeană organizată tot cu asistență BERD.

În prezent, gradul de îndatorare al Municipiului Iași este de 4,99%, un nivel foarte redus pentru un oraș în plină dezvoltare, în condițiile în care procentul maxim de îndatorare prevăzut de lege este de 30% (putând urca până la 70% pentru susținerea unor proiecte cu finanțare europeană). Maximul de îndatorare pe care Municipiul Iași îl va atinge în urma acestui contract este de 8,35% în perioada 2024 – 2025.

Modernizarea depoului din Dacia

Proiectul de modernizare a depoului Companiei de Transport Public (CTP) din zona Dacia se află într-un stadiu avansat. În aprilie 2020 consilierii locali au aprobat raportul privind studiul de oportunitate pentru noul depou și indicatorii tehnico-economici pentru acest proiect, iar în mai 2021 indicatorii tehnico-economici și studiul de prefezabilitate pentru același proiect.

Costurile estimate sunt de 151.563.774,08 lei, cu TVA, din care valoarea lucrărilor de construcții-montaj reprezintă 80.927.430,95 lei, cu TVA. Investiția este eșalonată pe o perioadă de trei ani, din care durata lucrărilor de 22 de luni.

Serviciile actualului depou al CTP din Dacia suferă din cauza condițiilor precare, lipsei de echipamente moderne și clădirilor inadecvate și degradate care găzduiesc activitățile. Tehnologiile existente sunt la nivelul anilor 1970 – 1980. Concret, clădirile nu sunt izolate termic, motiv pentru care se identifică o mare pierdere energetică în desfășurarea activităților. De asemenea, se impune schimbarea rețelei de contact și a sistemului de alimentare, precum și a rețelei interioare de distribuție utilități. Se propune modernizarea integrală a sistemului de alimentare rețea contact, actualul sistem fiind conceput și realizat acum mai bine de 30 de ani, fără a fi modernizat sau reparat capital de la data construcției. În cadrul aceluiași proiect, căile de acces și circulație actuale vor fi reorganizate pentru fiecare sistem de transport cu bandă rezervată.

Modernizarea depoului devine prioritară și în contextul achiziției, prin intermediul fondurilor europene, a 32 de tramvaie (Bozankaya și PESA) și a 44 de autobuze electrice. Astfel, depoul va avea două spații de adăpostire, unul pentru 46 tramvaie, celălalt pentru 62 de autobuze electrice, în funcție de gabarit. Va fi primul depou din România, dar și din Europa de Est, construit pentru a fi independent energetic, astfel că toate capacitățile energetice vor fi asigurate de panouri fotovoltaice

Modernizarea depoului din zona Dacia va atrage după sine și o serie de modificări în structura arterelor de circulație din zonă, prin realizarea unei conexiuni rutiere cu zona Complexului ERA prin prelungirea străzii Tabacului. Pe strada nou creată va fi construită și o cale de rulare a tramvaielor, cu plecare din Rond Dacia, iar trama stradală va fi modernizată.

Modernizarea cinematografului Dacia

Începând cu anul 2017, Primăria Municipiului Iași a preluat în administrare mai multe cinematografe, printre care și Cinema Dacia, construit în perioada 1984-1987. În ședința din 21 martie 2019 consilierii locali au adoptat și o hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate cu elemente de documentație de avizare a lucrărilor de intervenție, a indicatorilor tehnico-economici și a devizului general pentru proiectul „Reabilitare, modernizare, extindere și dotare cinematograf Dacia”.

Prin intermediul proiectului se propune amenajarea unor spații pentru recuzită și pentru actori, precum și reabilitarea, modernizarea și dotarea clădirii pentru a respecta standardele și cerințele actuale, inclusiv realizarea unei rezerve de apă în conformitate cu legislația și normativele în vigoare. Intenția municipalității este aceea de a transforma Cinema Dacia într-un spațiu de spectacole și activități cultural-educative pentru cei mici: „Ateneul copiilor”. Valoarea totală a proiectului, actualizată în ședința din 2 iulie 2021, este estimată la suma de 12.812.465,14 lei, cu TVA.

Reabilitarea termică a 14 unități școlare

Unitățile de învățământ propuse spre reabilitare termică sunt:

– Grădinițele cu Program Normal nr. 11 (strada Decebal, nr. 25 bis) și nr. 21 (șoseaua Națională, nr. 64);

– Grădinițele cu Program Prelungit nr. 9 (strada Otilia Cazimir, nr. 31) și nr. 25 (strada Argeș, nr. 5);

– Școlile Gimnaziale „Alexandru Vlahuță” (strada Buridava, nr. 10), „Elena Cuza” (stradela Canta, nr. 10) și „George Coșbuc” (strada Prof. I. Simionescu, nr 16);

– Liceul Tehnologic „Petru Poni” (bulevardul Socola, nr. 110);

– Liceul Teoretic „Waldorf” (Calea Chișinăului, nr. 132 bis);

– Colegiile Tehnice „I. C. Ștefănescu” (bulevardul Socola, nr. 51-53), „Dimitrie Leonida” (bulevardul Socola, nr. 188-190), Transporturi și Construcții (bulevardul Socola, nr. 82), Electronică și Telecomunicații „Gheorghe Mârzescu” (strada M. Sturdza, nr. 43) și „Mihail Sturdza” (strada M. Sturdza, nr. 2).

Lucrările sunt estimate la 31.018.011,21 lei, cu TVA, suprafața totală propusă spre reabilitare termică fiind de aproape 35.818,45 metri pătrați.