Legea cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul a fost publicată în Monitorul Oficial

Chişinău, 22 oct. /MOLDPRES/. Decretul de promulgare și legea cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice au fost publicate în numărul de astăzi al Monitorului Oficial, comunică MOLDPRES.

Convenția include 81 de articole cu prevederi prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor și adoptarea politicilor integrate.

După ratificarea Convenției, statul va aloca resurse pentru asigurarea funcționalității centrelor de criză pentru victimele violenței, a adăposturilor pentru victimele violenței. Fiecare autoritate publică va analiza, estima şi planifica resursele necesare în vederea asigurării implementării Convenției.

Republica Moldova devine al 35-lea stat membru al Consiliului Europei (din 47) care ratifică acest document, cunoscut și sub numele de Convenția de la Istanbul. Țările care au ratificat Convenția se angajează să asigure prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor și adoptarea politicilor integrate în domeniu.

Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea împotriva femeilor și a violenței domestice a fost semnată de Republica Moldova la 6 februarie 2017.

Sursă: monitorul.gov.md