Un muzeu dedicat pictorului Edvard Munch, inaugurat la Oslo

Pictura ”Ţipătul”, probabil cea mai emblematică imagine din istoria artei, este principalul punct de atracţie al unui muzeu dedicat creatorului său, Edvard Munch, care îşi deschide porţile vineri la Oslo, însă vizitatorii nu vor şti dinainte care dintre multiplele versiuni ale tabloului va fi expusă, informează Reuters.

Silueta care îşi ţine capul în mâini pe fundalul unduirilor roşiatice ale unui apus de soare a fost inspirată de perioada petrecută în 1892 la Berlin, când artistul norvegian, pe atunci în vârstă de 28 de ani, era considerat farul călăuzitor al mişcării simboliste.

 

Foto: (c) Terje Pedersen/EPA


 

În perioada 1893-1910, Munch a pictat mai multe versiuni ale ”Ţipătului”, folosind tehnici diferite.

Muzeul, situat pe malul apei, va avea acces la trei dintre aceste pânze, dar le va expune pe rând din cauza fragilităţii tablourilor, a declarat directorul instituţiei, Stein Olav Henrichsen.

 

Foto: (c) Stian Lysberg Solum /EPA


 

După moartea lui Munch, în 1944, imaginea a fost replicată de nenumărate ori pe produse ale culturii pop, cum ar fi tricouri, figurine gonflabile, iar mai recent, a devenit chiar emoji.

”Oricine se putea recunoaşte în acest personaj”, a precizat curatoarea muzeului, Trine Otte Bak Nielsen.

”Nu se ştie exact dacă este vorba despre un bărbat sau despre o femeie, iar abordarea directă, precum şi culorile şi liniile puternice, toate sugerează că silueta şi peisajul fuzionează într-un simbol foarte puternic”, a mai spus ea.

Alte motive binecunoscute ale lui Munch, printre care ”Pubertate” şi ”Madonna”, datează de asemenea din anii 1890. În 1916, artistul a cumpărat o casă la periferia Oslo, unde a ajuns în cele din urmă să-şi depoziteze două treimi dintre lucrări.

 

Foto: (c)  Beate Oma Dahle/NTB/REUTERS


 

Munch a lăsat acele opere de artă prin testament oraşului, ocupat ulterior de trupele germane, a spus Henrichsen. ”Se temea de ceea ce i-ar putea face naziştii lui, ca artist, dar şi colecţiei sale”, a declarat el pentru Reuters.

Aspectul frapant al muzeului a fost subiect de controversă în Oslo în ultimii ani.

Faţada de un gri-metalizat a clădirii cu 13 etaje şi profilul său înclinat domină construcţiile din apropiere – opera, o bibliotecă publică şi clădiri rezidenţiale – toate construite în ultimii ani ca parte dintr-un proiect de reînnoire urbană în locul unui port de containere aglomerat.

 

Foto: (c) Terje Pedersen /EPA


 

Deşi vasta colecţie dedicată lui Munch va fi principalul punct de atracţie, muzeul va găzdui şi alte expoziţii şi activităţi, a precizat curatoarea de artă contemporană Tominga Hope O’Donnell.

 


Foto: (c)  Victoria Klesty./REUTERS


 

”Va fi un loc pentru producţii noi şi ultramoderne, unde vor avea loc spectacole şi unde poţi veni să te bucuri de tot ceea ce are oraşul mai bun de oferit”, a spus ea. AGERPRES