Au început Zilele Universității “Alexandru Ioan Cuza”

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a organizat luni, 25 octombrie, începând cu ora 11.00, ceremonia prin care s-au sărbătorit cei 161 de ani de la înființarea primei universități din România. La eveniment, care a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu”, au participat prof. univ. dr. Tudorel TOADER – rectorul UAIC, prorectori, decani, cadre didactice, cercetători și reprezentanți ai administrației locale. Festivitatea a marcat și debutul Zilelor Universității, care au loc în perioada 25-31 octombrie și reprezintă o suită de evenimente organizate cu prilejul aniversării a 161 de ani a UAIC.

Ceremonia aniversară a fost deschisă de prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC: „De 161 de ani, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași își îndeplinește misiunea academică. Fără temerea de a greși putem afirma că Iașiul universitar, în ansamblul său, este creația Universității „Alexandru Ioan Cuza”. În acest sens avem în vedere începuturile, evoluțiile, prezentul dar și viitorul Universității. Preocupările noastre se îndreaptă, în mod egal, spre toate componentele vieții academice. În egală măsură, suntem preocupați de predare, de învățare, de cercetare științifică. Prelegerea de astăzi este un elogiu adus cercetării științifice, un omagiu adus cercetătorilor, întrucât cercetarea științifică este motorul care asigură saltul calitativ în toate domeniile de activitate. Universitatea noastră a fost și este un adevărat laborator cu rezultate științifice excepționale”. Rectorul UAIC a continuat cu o trecere în revistă a celor mai relevante informații privitoare la activitățile de cercetare științifică care au loc la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu accent pe rezultatele importante obținute.

Evenimentul a continuat cu mesajele invitaților. Au luat cuvântul Marius DANGĂ – Vicepreședinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Mihai CHIRICA – Primarul Municipiului Iaşi, preot consilier Constantin STURZU – purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei și Excelenţa Sa, Iosif PĂULEȚ, Episcop al Diecezei de Iaşi.

În continuarea ceremoniei, prof. univ. dr. Ovidiu-Gabriel IANCU – Președinte al Senatului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a prezentat o serie de informații despre apariția Senatului în istoria Universității ca for legislativ și a expus o trecere în revistă a membrilor primului Senat al UAIC.

Ceremonia aniversară a continuat prin acordarea titlului onorific de Professor Emeritus pentru trei cadre didactice ale Universității care s-au pensionat recent:

  • univ. dr. habil. Dorina – Emilia CREANGĂ de la Facultatea de Fizică;
  • univ. dr. Constantin SĂLĂVĂSTRU de la Facultatea de Filosofie și Științe Social Politice;
  • univ. dr. Gheorghe POPA de la Facultatea de Teologie Ortodoxă.

Următorul moment din program a fost premierea cercetătorilor Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu cele mai bune rezultate obținute pe parcursul anului 2020, distincțiile fiind oferite de prof. univ. dr. Ionel MANGALAGIU – Prorector pentru programe de cercetare ştiinţifică şi transfer de cunoștințe. Pentru început, conform tradiției, au fost premiați tinerii cercetători cu rezultate deosebite:

  • univ. dr. Elena-Sabina TURNEA – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor;
  • univ. dr. Leontin PĂDURARIU – Facultatea de Fizică;
  • univ.dr. Octav-Sorin CANDEL – Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației;
  • CS dr. Isabela Ștefania DRAGOMIR – Institutul de Cercetări Interdisciplinare al UAIC, Departamentul de Științe Exacte și Științe ale Naturii;
  • CS dr. Ștefan Adrian STRUNGARU – acordarea premiului post mortem, pentru recunoașterea și recompensarea rezultatelor remarcabile în activitatea de cercetare științifică obținute în anul 2020.

 

În continuare au fost premiați, în premieră, cercetătorii de la toate facultățile UAIC care au obținut cele mai bune rezultate în anul 2020, indiferent de vârstă:

  • CS I dr. habil. Alin Stelian CIOBÎCĂ, Facultatea de Biologie
  • univ. dr. Ionel MANGALAGIU, Facultatea de Chimie
  • univ. dr. Teodor-Lucian MOGA, Facultatea de Drept
  • univ. dr. Cezar HONCERIU, Facultatea de Educație Fizică și Sport
  • univ. dr. Angela ROMAN, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor
  • CS III dr. habil. Florin Marius CRÎȘMĂREANU, Facultatea de Filosofie și Științe Social Politice
  • univ. dr. Liliana MITOSERIU, Facultatea de Fizică
  • univ. dr. Lucian SFÎCĂ, Facultatea de Geografie și Geologie
  • CS I dr. habil. Gabriel CIOBANU, Facultatea de Informatică
  • univ. dr. Petronel ZAHARIUC, Facultatea de Istorie
  • univ. dr. Alexandru Arnold Francisc GAFTON, Facultatea de Litere
  • univ. dr. Marius TĂRNĂUCEANU, Facultatea de Matematică
  • univ. dr. Cornelia MĂIREAN, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației
  • univ. dr. Nicoleta MELNICIUC PUICĂ, Facultatea de Teologie Ortodoxă
  • univ. dr. Iulian FARAOANU, Facultatea de Teologie Romano-Catolică

Evenimentul s-a încheiat cu audierea tradiționalului imn Gaudeamus Igitur. Festivitatea a fost transmisă în direct, pe site-ul UAIC, iar înregistrarea poate fi urmărită aici: https://www.youtube.com/watch?v=p_6OH-GtxnM

Ceremonia aniversară face parte din suita de manifestări academice organizate de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu prilejul sărbătoririi a 161 de ani de la înființare, care au loc perioada 25-31 octombrie. Între 26 și 28 octombrie, UAIC participă la Forumul EC2U, ediția a III-a, organizat de Universitatea din Salamanca (Spania). Miercuri, 26 octombrie, la Centrul de Învățare al UAIC va avea loc dezbaterea „Orașele secolului XXI (Smart, Green, Cultural Cities) iar vineri, 29 octombrie, Departamentul de Învățământ Preuniversitar al UAIC organizează la Muzeul Universității workshop-ul „Învățământ preuniversitar la UAIC – trecut, prezent și viitor”. Sâmbătă, 30 octombrie, la ora 11.00, Grădina Botanică „Anastasie Fătu” va deschide cea de-a XLV-a ediție a expoziției „Flori de toamnă”, care va putea fi vizitată până pe 21 noiembrie. De asemenea, în această perioadă toate facultățile UAIC organizează evenimente științifice și culturale dedicate aniversării, programul complet fiind disponibil aici: https://www.uaic.ro/zilele-universitatii-2021/.