Andrei Spînu: Voi continua negocierile pe problema gazelor cu șeful Gazprom

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat astăzi într-un briefing că va continua negocierile cu compania rusă Gazprom, urmând să se întâlnească miercuri, 27 octombrie, la Sankt Petersburg, cu șeful concernului, Alexei Miller, transmite MOLDPRES.

Referindu-se la negocierile de până în prezent cu partea rusă, vicepremierul a declarat că acestea sunt dificile, iar propunerile Moscovei, deocamdată, sunt inacceptabile pentru Republica Moldova. „După discuția de la Moscova, noi rămânem în continuare în comunicare cu Gazprom. Discuțiile sunt dificile, însă miercuri voi avea o nouă convorbire la Sankt Petersburg cu Miller, în care vom continua subiectele din agenda care a fost examinată și la Moscova. Noi suntem deschiși și corecți. Înțelegem situația extrem de dificilă de pe piața internațională a gazelor naturale și explozia prețurilor în toată Europa. Vom merge în fața cetățenilor doar cu un acord care să fie și în interesul nostru”, a relevat Andrei Spînu.

Oficialul a menționat că va discuta cu Alexei Miller și despre datoria, care s-a acumulat începând cu anul 1994 între Moldovagaz și grupul de companii Gazprom. „Este necesar un audit independent care să ne confirme această datorie, înainte de a putea semna orice fel de angajamente”, a subliniat vicepremierul.

Ministrul Infrastructurii a vorbit și despre prețurile la gaze. „Noi ne dorim un preț corect, bazat pe o formulă similară celor oferite și altor state cu care Gazprom a semnat contracte pe termen lung. Noi am mers cu mai multe opțiuni, una dintre ele fiind prețul la burse pentru contracte anuale sau o formulă mixtă, care să ia în calcul atât prețul la bursă al gazului, cât și cotația petrolului. Miercuri voi merge să continui discuția pornind de la aceste propuneri”, conform vicepremierului.

Andrei Spînu a precizat că Gazprom a propus o reducere de 25% pentru gazul furnizat în Republica Moldova, „în anumite condiții”.

Săptămâna trecută, la Moscova, Andrei Spînu s-a întâlnit cu Dmitri Kozak, șef-adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, Elena Burmistrova, directorul general Gazprom Export, și Nikolay Shulginov, ministrul Energiei. La revenire, Andrei Spînu a scris că ”mesajul nostru pe parcursul negocierilor a fost întotdeauna același: Republica Moldova își dorește să continue discuțiile și să semneze un contract pe termen lung între Moldovagaz și Gazprom, care avantajează ambele părți”.