FluxLocal

La Spitalul modular Leţcani, uşile stau tot timpul deschise, inclusiv noaptea, pentru evitarea producerii exploziilor

Reprezentanţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, proprietara Spitalului modular de la Leţcani, confirmă faptul că uşile de acces în unitate sunt lăsate deschise, inclusiv pe timpul nopţii, din cauza riscului de explozie din saloane în urma folosirii unei cantităţi mari de oxigen medical necesar tratamentului pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2. Într-un comunicat de presă, aceştia precizează că, raportat la numărul de pacienți și la polimorfismul bolii COVID-19 (cu tipologia dominantă Delta), consumul de oxigen din spital este extrem de mare, mult mai ridicat decât în valurile precedente.

“Deși spitalul dispune de un sistem performant de ventilație cu presiune negativă, riscul de acumulare a unor concentrații periculoase de oxigen (peste 21%) nu poate fi eliminat, în special din cauza pierderilor de gaz de la pacienții non-intubați. Pentru a evita orice risc, atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical, ușile saloanelor, dar și ușile de acces în exterior ale modulelor, sunt în permanență DESCHISE. Deși sistemul de încălzire nu prezintă nici o defecțiune din punct de vedere tehnic, exploatarea în condiții nefirești face dificilă asigurarea unor temperaturi constante în saloane, în special noaptea, când cantitatea de aer rece care intră prin ușile deschise este greu de compensat de aerul cald furnizat de pompele de căldură într-un interval foarte scurt de timp. Din aceste considerente, este posibilă apariția unor variații de temperatură, din motive care nu țin de performanțele constructive ale sistemului. Depunem toate eforturile pentru a identifica soluții pentru funcționarea la parametri optimi în aceste condiții excepționale, fără a prejudicia, însă, siguranța pacienților și a personalului medical, care reprezintă principala noastră preocupare”, se arată în document.

În acest moment, la Spitalul modular de la Lețcani sunt internaţi, numai în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), 45 de pacienți, atât intubați, cât și cu măști non-invazive. (E.M.)

Related Articles

Back to top button