Chiar dacă nimic din atmosfera încărcată, care m-a inspirat în editorialul de ieri, nu s-a diluat, trebuie să recunosc și să mă fac că înțeleg care este adevărul gol, goluț. Nimic nu ne scutește să fim absorbiți de încărcătura politică a timpului prezent, încărcătură care ne condamnă la supunere și, mai ales, la a rămâne conectați la zbaterea realității prinsă în plasa jocului politic.
Ca un făcut, ceea ce nu a fost valabil ieri, începe astăzi să semene discordie și, mai ales, să dea glas din nou lui Ivan, suit de mult pe divan.
Nici măcar strada nu-și mai încape în pielea cândva tăbăcită de protestatari. Sondajele de opinie încep să apară timid, să-și scoată cifrele la lumină încercând să ne dea noua direcție politică a țării.
Întrebarea deja recunoscută aceea cu ”Dacă ar fi duminică alegeri cu cine ați vota” începe să-și facă loc prin marea de tensiune ce a pus stăpânire pe țară. După o astfel de rostire ne lovește răspunsul în moalele capului, dându-ne o amețeală ce se adaugă efectelor celorlalte presiuni datorate fie îmbulzelii politice de la fileu, fie încrâncenării respirației pe teritoriul Covid-19. Astfel, PSD atinge deja 40% din preferințele electoratului, PNL se prăbușește la 17%, de fapt în zona aproape firească a fiefului liberal (14-17%), în timp ce AUR se înalță, asemenea unui zmeu scăpat din mâini, atingând noile înălțimi ale unui nesperat 14%, dacă încercăm să facem o comparați cu liberalii lui Cîțu aflați într-o prăbușire din ce în ce mai greu de stopat.
Sub AUR încearcă escaladarea înălțimilor politice USR care s-a prins de tot felul de cioturi și versiuni răsuflate de acum, rămânând spânzurat la 13%, fără ca inevitabila prăbușire să n-o mai ia în seamă.
După USR se rânduiește balamaua care tot timpul, în ultimii 32 de ani, a dat sens acestei uniuni democrate a maghiarilor din România. UDMR 5% .
Sondajul Avangarde arată că 80% dintre români consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită. Totodată, încrederea în președintele Klaus Iohannis s-a înjumătățit în doar câteva luni.
În ceea ce privește încrederea în politicieni, cei mai mulți români au o încredere mare în Alexandru Rafila, urmat de Marcel Ciolacu și Emil Boc.
La polul opus, 74% spun că au o părere proastă despre Florin Cîțu, 72% despre Ludovic Orban, iar 70% despre președintele Klaus Werner Iohannis și Rareș Bogdan.
Președintele Klaus Iohannis a avut o scădere drastică în ceea ce privește evoluția încrederii. Dacă în luna iulie se bucura de încrederea a 33% dintre români, acum șeful statului mai este văzut favorabil de doar 14% dintre români.
Tot Klaus Werner Iohannis este văzut ca fiind principalul vinovat al actualei crize politice, urmat de PNL și USR.
În ceea ce privește răspunderea pentru gravitatea cu care valul 4 de COVID a lovit România, 28% dintre români spun că este vorba despre guvernul condus de Florin Cîțu, apoi președintele Klaus Werner Iohannis și după aceea populația.
Sondajul Avangarde a fost realizat telefonic în perioada 17-26 octombrie 2021, pe un eșantion de 900 de persoane. Marja de eroare este de 3,2% pentru un nivel de încredere de 95%.
Previziunile sondajului de opinie ne obligă să ținem cont de această evoluție în mișcare, fără a ne lăsa intimidați, așa cum orice încercare din partea noastră de a corecta premoniția nu poate fi de prisos. Mai există o șansă la echilibru, la acel ultim zvâc ce ne poate pune pe drumul cel bun, ca un ultim efort fără de care nu ne-am putea imagina reușita. Nimic nu este pierdut, nimic nu este lăsat la voia întâmplării sau hazardului. Încăpățânarea de a fi până în final conectați la realitate este de fapt șansa fiecăruia de a deveni învingători.
Am învins are în opoziție am înfrânt, ceea ce ascunde în ineditul situației cu o pierdere victorioasă, un fel de pace a la Hadrian.
ADI CRISTI