Aurel Vainer a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Evreiesc Filantropia din Capitală

Aurel Vainer, fostul preşedinte de onoare al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, a fost înmormântat marţi cu onoruri militare la Cimitirul Evreiesc Filantropia din Capitală.

Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a afirmat că Aurel Vainer a fost un „etern optimist” şi a iubit România şi Statul Israel.

„Pentru mine, şi nu doar pentru mine, domnul doctor Aurel Vainer a fost tată, şef, bunic, coleg, învăţător, dar în primul rând un prieten adevărat. Dar a fost şi mult mai mult decât atât, a fost un om care a refuzat să urască, a refuzat să urască chiar şi atunci când avea motiv pentru a face acest lucru. Un etern optimist, a ţinut şi a crezut în permanenţă în oameni, în toţi oamenii, dar mai ales în umanitate şi în acordarea şanselor. Din nou şi din nou a crezut în ultima clipă în acest lucru. (…) Aurel Vainer a iubit România şi a iubit statul Israel, a fost convins de viitorul comunităţilor evreieşti din România chiar şi atunci când toţi îi spuneau că s-a încheiat. (…) Aurel Vainer a fost un om care a trăit cu tot spiritul pentru ţară şi pentru oamenii din jurul său”, a spus Silviu Vexler.

 


Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


Consilierul prezidenţial Sergiu Nistor a transmis un omagiu din partea preşedintelui României „cu care domnul Aurel Vainer a avut pe întreaga perioadă a acestor ultimi ani o deosebit de rodnică comunicare şi colaborare”.

„Domnul doctor Aurel Vainer era un creator de punţi, de punţi ale dialogului, era el însuşi o punte a dialogului. Valorizând dialogul şi diversitatea, domnul doctor Aurel Vainer a dat în toţi aceşti ani un exemplu de felul în care putem să mergem mai departe pe calea unei societăţi incluzive, a toleranţei, a respectului reciproc. Dacă vom putea ca măcar o parte din mesajul vieţii şi activităţii sale să-l ducem mai departe, atunci într-adevăr vom face ca amintirea sa să fie veşnic binecuvântată”, a transmis Sergiu Nistor.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că lumea îşi ia rămas bun de la o „personalitate de excepţie a vieţii noastre publice, un exemplu de verticalitate morală, perseverenţă, forţă interioară”.

„Domnul doctor Aurel Vainer va rămâne pentru noi nu doar o figură emblematică a comunităţii evreieşti din România pe care a susţinut-o cu dăruire şi fermitate, dar şi un reper care a marcat prin înţelepciune şi echilibru societatea românească. (…) Am speranţa că întreaga sa moştenire spirituală în construirea binelui comun va inspira generaţiile viitoare pentru apărarea valorilor cărora le-a dedicat întreaga viaţă”, a transmis Marcel Ciolacu.

Ambasadorul Statului Israel, David Saranga, a afirmat că Aurel Vainer a fost un „lider extraordinar”, care şi-a dedicat viaţa bunăstării şi prosperităţii comunităţii evreieşti din România.

 


Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


„Cu toţii simţim pierderea unui tată, unui prieten. Plin de lumină şi generozitate, domnul Vainer a fost un lider extraordinar. El şi-a dedicat întreaga viaţă pentru bunăstarea şi prosperitatea comunităţii evreieşti din România. (…) A inspirat credinţă şi speranţă, fiind un mentor pentru multe generaţii de evrei. Un promotor al dialogului, toleranţei, Aurel Vainer a ştiut să construiască poduri de prieteni între oameni indiferent de religie sau etnie. (…) A fost o onoare să vă cunosc şi am găsit în dumneavoastră un adevărat prieten atât al meu cât şi al statului Israel”, a spus David Saranga.

Printre cei care au venit să-i aducă un ultim omagiu s-au aflat ambasadorul Germaniei în România, Peer Gebauer, secretarul de stat Victor Opaschi, copreşedintelele AUR George Simion, parlamentari şi membri ai comunităţii evreieşti din România.

Coroane de flori au trimis preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Senatului, Anca Dragu, Curtea de Conturi, comunităţile evreieşti din România.

Fostul preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România Aurel Vainer a murit la vârsta de 89 de ani. AGERPRES