Cioloș: Depunerea mandatului de către premierul desemnat Nicolae Ciucă este „un lucru bun”

Depunerea mandatului de către premierul desemnat Nicolae Ciucă este „un lucru bun” şi reprezintă „o primă etapă pentru a putea construi o majoritate în Parlament”, a declarat, marţi, preşedintele USR, Dacian Cioloş, pentru RFI, conform unui comunicat transmis de partid.

El a subliniat că PNL trebuie să decidă „cât mai repede” cu cine doreşte să formeze această majoritate, adăugând că USR nu va începe negocierile decât în momentul în care o să fie clar că liberalii doresc refacerea coaliţiei.

„PNL a insistat cu un mandat pentru un Guvern minoritar. I-am spus de atunci premierului Ciucă că sugestia mea ar fi, dacă PNL-ul îşi doreşte refacerea coaliţiei de centru-dreapta care să reformeze România, trebuie să discutăm de programul de guvernare, de reformele pe care le putem asuma, de felul în care putem implementa PNRR şi i-am sugerat, de atunci, să îşi depună mandatul şi să găsim formula prin care, după o perioadă de câteva zile în care să ne aşezăm şi să negociem un program de guvernare, să fie din nou desemnat. Am înţeles atunci că lucrul acesta nu era posibil, până la urmă văd că s-a ajuns la aceeaşi concluzie. E un lucru bun, o primă etapă pentru a putea construi o majoritate în Parlament”, a precizat Cioloş.

Potrivit liderului USR, PSD are „pretenţii cu impact bugetar masiv”. El a sugerat că social-democraţii nu ar avea „apetit” pentru reforme şi modernizarea României.

„Una e să negociezi o majoritate cu PSD, am văzut care sunt pretenţiile PSD-ului, ce aşteptări au, ce pretenţii au cu impact bugetar masiv, ştim ‘apetitul’ PSD pentru reforme şi modernizarea României. Şi există posibilitatea refacerii coaliţiei între PNL, USR şi UDMR, dar asta presupune să stabilim un program de reforme, să ne înţelegem pe nişte măsuri imediate care trebuie luate pentru a scoate ţara din criză. Sentimentul meu, ieri, a fost că PNL încă nu e decis dacă intenţionează să mergă cu PSD sau cu USR şi sunt două lucruri total diferite”, a spus Dacian Cioloş.

El a adăugat că de felul în care va alege PNL va depinde şi direcţia în care o va lua România în următorii ani.

„Ştim cum a lăsat PSD România după guvernarea Dragnea, cu Justiţia aruncată în aer, cu România dată înapoi câţiva ani buni în raport cu UE, cu situaţia economică, cu modul în care ne-a găsit apoi pandemia şi criza pandemică, care s-a suprapus peste cea economică, deficitul era deja ridicat. Acum vedem că propunerile PSD sunt din nou – creşteri de pensii, salarii, alocaţii, când România are deficit bugetar mare şi trebuie să investească în economie ca să creăm noi locuri de muncă. Apoi avem reforme prevăzute în PNRR, deja convenite de statul român cu Comisia Europeană pentru a avea acces la bani. Sunt multe reforme acolo care sunt în totală contradicţie cu viziunea PSD. Dacă PSD va ajunge la guvernare, din câte am auzit, intenţia lor va fi să ceară renegocierea cu Comisia (Europeană) a PNRR, asta înseamnă blocarea banilor. Deci sunt consecinţe pentru predictibilitatea unor investiţii de care am avea nevoie”, a explicat Cioloş.

Întrebat cum ar putea USR şi PNL să guverneze împreună în condiţiile în care între cele două partide nu mai există încredere, Dacian Cioloş a apreciat că este de preferat un partener de guvernare „sincer şi direct”, unuia care „te atrage în cursă”.

„Eu cred că e mai bine să ai un partener sincer şi direct, dar care spune exact ce vrea şi ce nu vrea, decât unul care te atrage într-o cursă. PSD a tot spus că îşi doreşte alegeri anticipate, că îşi doreşte o ceartă permanentă între PNL şi USR pe principiul divide et impera. USR a fost foarte clar de la început: noi ne dorim un Guvern funcţional. Noi, dacă PNL va alege să meargă cu PSD, e evident, locul nostru va fi în opoziţie şi suntem pregătiţi şi pentru asta. Mandatul USR e acela de a contribui la modernizarea României, pentru asta ne-au votat alegătorii”, a transmis el. AGERPRES/