Anunţul a fost făcut, marţi, de Miguel Bonnefoy, laureatul Premiului Goncourt – Alegerea României 2020 şi preşedintele de onoare al ediţiei 2021, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la Biblioteca Naţională a României.
„O carte puternică. (….) Vă veţi întreba despre ce vorbeşte? Ei bine, despre nimic. Acesta este, fără îndoială, semnul marilor cărţi, de a vorbi despre tot, fără să vorbească neapărat despre ceva în particular. Ea vorbeşte despre univers, despre condiţia umană, despre grandoarea femeii, despre generaţiile trecute, (…) despre Senegal şi Franţa. O carte universală”, a spus Miguel Bonnefoy.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
Scriitorul francez a dezvăluit faptul că Mohamed Mbougar Sarr s-a declarat „onorat şi emoţionat” de alegerea studenţilor români, „aflaţi la vârsta pasiunilor şi formării lor intelectuale şi al alegerii lumii lor”, şi a mărturisit că lucrarea premiată este „cartea pasiunii pentru cărţi”.
Mohamed Mbougar Sarr a mai spus că a descoperit literatura română în Senegal, prin Cioran şi Eliade, dar şi prin „marile texte” ale lui Liviu Rebreanu – „Pădurea spânzuraţilor” şi „Ion” – care l-au „impresionat mult” şi că în prezent citeşte Mircea Cărtărescu, pe care îl găseşte drept „unul din marii scriitori ai lumii”.
Ambasadorul Franţei în România, Laurence Auer, şi-a exprimat satisfacţia pentru continuarea organizării concursului Premiul Goncourt – Alegerea României, „o tradiţie literară, intelectuală, academică între Franţa şi România, mai ales în „condiţiile particulare” al pandemiei de COVID 19″.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
„Sunt fericită să constat că, în ciuda dificultăţilor pe care le cunoaştem cu toţii, avem plăcerea să înţelegem că lectura este a doua activitate culturală a românilor în aceste timpuri complicate şi cărţile rămân o companie, o posibilitate de a evada, dar şi de a da aripi spiritului pentru realizarea unor proiecte într-o lume diferită”, a spus Laurence Auer.
Un cuvânt de bun venit a transmis directorul Bibliotecii Naţionale a României, Adrian Cioroianu, care şi-a exprimat ca această iniţiativă să devină „tradiţională”.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
În cadrul evenimentului, desfăşurat în format hibrid, au transmis mesaje celor prezenţi directorul Institutului Francez din România, Consilier de Cooperare şi Acţiune culturală, Julien Chiappone-Lucchesi, preşedintele de onoare a Premiului Goncourt – Alegerea României 2021, Alida Mocanu, directorul regional al Agenţiei Universitare a Francofoniei, Europa Centrală şi Orientală, Mohamed Ketata, Christian Derveloy, director Arta Grafică, Magdalena Cojocea, Editura Trei.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
Cu această ocazie, Biblioteca Naţională a României a organizat o expoziţie de carte care reuneşte scriitori laureaţi „Choix Goncourt” sau „Choix Goncourt de la Roumanie”, traduşi în limba română sau în ediţii originale.
Premiul Goncourt – Alegerea României 2021 este decernat pentru al nouălea an consecutiv, în cadrul unui proiect organizat de Institutul Francez din România, Ambasada Franţei şi Lectoratul de Franceză al Universităţii Bucureşti, cu sprijinul Agenţiei Universitare a Francofoniei în Europa Centrală şi Orientală.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
Juriul – format din reprezentanţii studenţilor de la facultăţile de limba şi literatura franceză din şapte universităţi din România (Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu, Iaşi şi Timişoara) – s-a reunit, marţi dimineaţă, pentru deliberările finale, la Biblioteca Naţională a României.
Premiul Goncourt – Alegerea României este organizat din 2013, România fiind a cincea ţară din constelaţia Goncourt, după Polonia (1998), Serbia (2012), Liban (2012) şi Italia (2013). În prezent, 27 de ţări şi regiuni din lume aleg şi decernează un asemenea premiu. AGERPRES