Creațiile artistului Maurice Novac, prezentate la Palatul Culturii din Iaşi, în cadrul expoziției „Retrospektiv”

Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași invită publicul să viziteze în perioada 9 noiembrie – 5 decembrie expoziţia „Retrospektiv”, semnată de artistul Maurice Novac.

Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti – Secţia Artă monumentală, clasa prof. Simona Chintilă, promoţia 1978, Maurice Novac aparține generației cunoscută în istoria artei românești drept „generaţia optzecistă”.

A debutat sub semnul lui Horia Bernea, mentor pentru mulţi artişti ai acelei perioade, iar împreună cu criticul de artă Cătălin Davidescu, organizează la Muzeul de Artă din Craiova în 1983 și 1985, două expoziţii reper pentru generaţia ’80, sub titlul „Imagini Contemporane”.

Cu o activitate artistică intensă, reprezentată prin numeroase expoziţii în Belgia, Statele Unite ale Americii, Argentina, Venezuela şi Olanda, aceasta din urmă fiind țara în care a trăit și creat timp de un deceniu, Maurice Novac este unul dintre artiştii români ale cărui lucrări au o cotă de piaţă importantă, atât în ţară, cât şi în străinătate.

Expoziţia etalată pe simezele Muzeului de Artă din Iași cuprinde 31 de lucrări, care ilustreaza mai multe serii ale creaţiei sale, printre care: „Erou sacrificat”, „Pasăre sacrificată”, din perioada anilor ’80 – ’90, ”Ioana and the City”, ”Ioana’ s steps”, ”The escape from Pompei”, ”The road to Las Palmas”, din perioada 2000 – 2019, sau ”The Walk” şi ”Garden of Wonders”, realizate în perioada ultimilor ani de pandemie.

Lucrările prezente în expoziţie fac parte din colecţiile muzeale ale Muzeului Naţional de Artă Contemporană al României şi ale Muzeului de Artă Craiova, precum şi din colecţii private din ţară şi străinătate.

Acest proiect expozițional intitulat sugestiv „Retrospektiv”, este un sumum al creaţiei sale artistice, o expresie a neîncetatelor căutări de a-şi testa limitele și posibilitățile de exprimare, care subliniază o dată în plus abilitatea sa tehnică și compoziţională, capacitatea de relevare a conştiinţei de sine.

Vernisajul va avea loc marți, 9 noiembrie, ora 17.00, la Palatul Culturii din Iași – Muzeul de Artă, în prezența maestrului Maurice Novac. Evenimentul va fi completat de lansarea albumului „Retrospektiv”. Curatorul acestei expoziții este Adina Rențea.

Expoziţia este deschisă publicului de marți până duminică, între orele 10.00 – 17.00 (ora 16.30, ultimul bilet), cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Accesul la eveniment se face în baza prezentării certificatului verde Covid-19.